Foto: Perica Gunjić

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za Dragoljuba Simonovića zbog napada na Milana Jovanovića

18. mart 2019.


Drugo osnovno javno tužilaštvo podnelo je optužni akt protiv predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i osoba koje su osumnjičene da su učestvovale u spaljivanju kuće novinara Milana Jovanovića. Saopštenje tužilaštva prenosimo u integralnom obliku

DRUGO OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU TRAŽI MAKSIMALNU KAZNU ZA DRAGOLjUBA SIMONOVIĆA ZBOG IZVRŠENjA KRIVIČNOG DELA NA ŠTETU NOVINARA JOVANOVIĆA

Nakon okončanja istrage, koja se zbog sumnje da su izvršili krivično delo Teško delo protiv opšte sigurnosti na štetu novinara Jovanović Milana, vodila protiv Simonović Dragoljuba, i to zbog izvršenog Teškog dela protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem iz čl. 288 st. 1 u vezi čl. 278 st. 1 u vezi čl. 34 KZ, za koje je propisana kazna zatvora od 1 do 8 godina, Mihajlović Vladimira, kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela Teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem iz čl. 288 st. 1 u vezi čl. 278 st. 1 u vezi čl. 34 KZ, Novaković Igora, kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela Teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem iz čl. 288 st. 1 u vezi čl. 278 st. 1 u vezi čl. 34 KZ i Marinković Aleksandra, kao izvršioca Teškog dela protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem iz čl. 288 st. 1 u vezi čl. 278 st. 1 KZ, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu protiv svih napred navedenih osumnjičenih podnelo je optužni akt, kojim je traženo da se Simonović Dragoljubu izrekne kazna zatvora u trajanju od 8 godina, okr. Mihajlović Vladimiru izrekne kazna zatvora u trajanju od 5 godina, okr. Novaković Igoru izrekne kazna zatvora u trajanju od 5 godina, okr. Marinković Alekesndru izrekne kazna zatvora u trajanju od 6 godina, kao i da se svima izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Jovanović Milanom i Deljanin Jelom.

Ovakvu odluku tužilaštvo je donelo, jer je tokom istražnog postupka utvrdilo da je okr. Simonović Dragoljub podstrekao okr. Mihajlović Vladimira da izvrši krivično delo, konkretno da pronađe lice od poverenja koje bi u vidu opomene ošt. Jovanoviću, zapalilo automobil oštećenog, dajući precizne podatke o automobilu i gde se isti nalazi, nudeći za to novčanu nadoknadu, nakon čega je okr. Mihajlović podstrekao okr. Novković Igora, tako što je istom predočio da za njega ima posao, odnosno da je potrebno da se nađe čovek od poverenja, koji bi opomenuo oštećenog tako što bi zapalio njegov automobil, zbog čega je okr. Novković Igor angažovao okr. Marinković Aleksandra, koji je pristao da učini traženo, a kako bi mu okr. Novković otpisao dug, pa je dana 12.12.2018. godine, oko 03.20 časova, u ul. Grobljanska br. 21, došao do garaže oštećenog, gde se nalazilo putničko vozilo, gde je ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže, a nakon toga u unutrašnjost ubacio staklenu flašu u koju je prethodno sipao benzin, na čijem vrhu se nalazila krpa, koju je isti zapalio i ubacio u unutrašnji prednji deo garaže, u predelu zadnjeg dela vozila, pri čemu se po podu prolio benzin, a što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila, koji se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku, izazivajući opasnost po život i telo oštećenih, na koji način je pričinjena i šteta velikih razmera u iznosu od 5.648.299,63 dinara.

Polazeći od celokupnog činjeničnog stanja koje je utvrđeno tokom postupka, tužilaštvo je analizirajući isto, nesumnjivo zaključilo da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom delu – Teškom delu protiv opšte sigurnosti.