Tužilac Predrag Milovanović (foto: Marko Risović)

SĆF: Sramno podrivanje suđenja zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića

22. novembar 2022.


Slavko Ćuruvija fondacija najoštrije osuđuje još jedan pokušaj opstrukcije suđenja optuženima za paljenje kuće novinara portala Žig info, Milana Jovanovića koji, ovog puta, dolazi iz medija.

Svi koji redovno prate ovo suđenje, navikli su na opstrukcije optuženih i njihovih branilaca. Medijski napad na Predraga Milovanovića, postupajućeg zamenika javnog tužioca, međutim, nova je taktika sa kojom se do sada nismo susretali.

Tabloidi već danima vode kampanju usmerenu na diskreditovanje Milovanovića, zloupotrebljavajući i jedan od najvažnijih sudskih procesa u zemlji koji se gotovo četiri godine vodi protiv optuženih za paljenje kuće novinara.

Slavko Ćuruvija fondacija podseća da je postupajući zamenik javnog tužioca jedan od najzaslužnijih što je u ovom slučaju istraga efikasno sprovedena i što je, pored direktnih izvršilaca, jedan od retkih slučajeva u kojima je otkriven i nalogodavac iz vrha vlasti.

Suđenje je od početka praćeno pokušajima da se tužilac diskredituje, izuzme iz predmeta, te da se njegovo postupanje prikaže kao nezakonito, što je legitimno pravo optuženih na odbranu.

Tokom sudskog postupka tužiocu je prećeno da „može da se desi da posle ovog procesa i ne bude više tužilac“, branioci okrivljenih su tražili njegovo izuzeće, koje je Više javno tužilaštvo odbilo. Usledili su zahtevi za izuzeće postupajućeg sudije, kao i celog Drugog osnovnog suda u Beogradu, što je takođe odbijeno.

Podsećamo da je dugotrajan sudski proces doveo do novog iscrpljivanja i viktimizacije žrtava. Apelujemo na medije da ne učestvuju u podrivanju sudskih procesa.