Milan Jovanović i Kristijan Mir u prostorijama Slavko Ćuruvija fondacije (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)

Kristijan Mir izrazio solidarnost Reportera bez granica sa Milanom Jovanovićem i preneo mu njihovu podršku

4. novembar 2021.


„Slučaj Milana Jovanovića predstavlja simbol stanja medijskih sloboda u Srbiji i upozorava nas”, istakao je Mir posle susreta u Slavko Ćuruvija fondaciji

Izvor: Cenzolovka, piše: Danica Đokić

„To što danas ljudi koji stoje iza zločina nad Milanom Jovanovićem nisu kažnjeni za Reportere bez granica je neprihvatljivo i predstavlja ozbiljan napad na slobodu medija”, rekao je Kristijan Mir, izvršni direktor Reportera bez granica u Nemačkoj, nakon jučerašnjeg sastanka sa novinarom portala Žig info iz Grocke u Slavko Ćuruvija fondaciji.

Upravo dan posle obeležavanja Svetskog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Mir je odlučio da se sretne sa Jovanovićem, novinarom kome je pre tri godine zapaljena kuća. Rekao je da Reporteri pomno prate taj slučaj i da je on na više načina simboličan kada je u pitanju nekažnjivost zločina nad novinarima – ne samo u Srbiji već i u Evropi.

To ga je motivisalo da Jovanoviću i lično prenese solidarnost i podršku Reportera bez granica, koji su mnogo puta do sada upozoravali na ovaj slučaj i isticali koliko je on važan. Ovaj zločin je bio i jedan od glavnih razloga za pad rejtinga Srbije na godišnjim listama RBG koje prate stanje medijskih sloboda u svetu.

Ovaj proces ni posle tri godine od paljenja kuće novinara nije okončan. Sada je pred Apelacionim sudom, pošto su u februaru prvostepeno osuđeni Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i visoki funkcioner SNS-a, te Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković.

„Slučaj Milana Jovanovića za nas je simbol koji pokazuje nivo slobode medija u Srbiji i upozorava nas… Milanov slučaj je simboličan i kada je u pitanju nekažnjivost zločina nad novinarima u Evropi, i zato sam ovde da pokažem solidarnost Reportera bez granica sa njim”, kazao je Kristijan Mir posle sastanka.

Mir je na svom Tviter profilu napisao da je rešenje ovog slučaja važno kao prevencija potencijalnih napada na novinare u budućnosti.

Dodao je i da će Reporteri bez granica pomno pratiti izricanje presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, još jednog slučaja nekažnjivosti u Srbiji, koja je zakazana za 2. decembar.

U razgovoru sa izvršnom direktorkom Slavko Ćuruvija fondacije Ivanom Stevanović, Mir se detaljnije upoznao i sa tokom suđenja optuženima za ubistvo Ćuruvije i sa radom ove organizacije.