Foto: SĆF

KRAGUJEVAC: Za poražavajuću medijsku sliku krivi i novinari i političari

28. mart 2018.


U prethodne tri godine medijska scena u Kragujevcu značajno je osiromašena, a kvalitet javnog informisanja ne zadovoljava potrebe građana, rečeno je na javnoj debati o stanju medija i kvalitetu informisanja građana, koja je juče održana u Kragujevcu u organizaciji Slavko Ćuruvija fondacije.

Izvor: FoNet / Slavko Ćuruvija fondacija

Glavni i odgovorni urednik Kragujevačkih novina Miroslav Jovanović  podsetio je da Kragujevac godinama ne raspisuje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata, uz obrazloženje da za to nema novca.

On je ocenio da su za tešku poziciju medija i novinara u Kragujevcu podjednako krivi i novinari i političari.

Jovanović: Neobrazovani ali politički svrstani novinari

„Krivicu medija i novinara vidim pre svega u tome što je u proteklih dvadesetak godina u novinarstvo uplovilo veoma mnogo neobrazovanih, netalentovanih, neradnih, a politički svrstanih novinara“, rekao je Jovanović.

On je dodao da zbog toga danas ima više medija i novinara u funkciji političkog marketinga nego u službi profesionalnog novinarstva.

Medijska situacija u ovom gradu specifična je i po tome što je gradska Radio-televizija (RTK) privatizovana, a nakon raskida kupoprodajnog ugovora ponovo vraćena u vlasništvo lokalne samouprave, sa idejom da se ponovo proda.

Programski direktor Slavko Ćuruvija fondacije Ilir Gaši naglasio je da je, zbog toga što Kragujevac ne raspisuje konkurse za sufinansiranje medijskih projekata, ono malo preostalih medija došlo do ivice gašenja.

„Ako kao pokazatelj stanja uzmemo kvalitet javnog informisanja, nezavisnost medija ili kredibilitet novinara, Kragujevac se ni po čemu ne izdvaja iz prilično ravne i sumorne slike, na kojoj se vidi da su mediji na izdisaju, čak i bez naznake rešenja koje bi moglo da ih spase“, ocenio je Gaši.

On je rekao da je u takvoj situaciji veoma važan odnos građana i medija koji treba da budu neka vrsta partnera u procesu popravljanja kvaliteta javnog informisanja.

„Kada uspemo da građane ponovo zainteresujemo za sudbinu medija, da stanu ispred njih i da ih brane, možda ćemo imati neke šanse da ih zaštitimo“, rekao je Gaši i dodao da u ovom trenutku u Srbiji „nemamo takvu situaciju“.

Obrenović: Nije mi kao građanki svejedno

Novinarka kragujevačkog portala pressek.rs Marija Obrenović  apostrofirala je uporno izbegavanje zakonske obaveze lokalne samouprave da raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medija.

„Sa pozicije mog medija, apsolutno mi je svejedno da li će RTK da bude regionalni javni servis ili neće, ali iz pozicije građanke nije mi nimalo svejedno kada vidim da je grad dao 136 miliona dinara toj televiziji da se ‘pokrije’“, rekla je Marija Obrenović.

Debata u Kragujevcu organizovana je u okviru serije razgovora o problemima sa kojima su suočeni lokalni mediji u Srbiji, kako bi se omogućilo da se tokom medijske reforme čuje glas lokalnih zajednica i kako bi njihov glas bio prenet državnim institucijama koje rade na novoj medijskoj strategiji.

Slavko Ćuruvija fondacija, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), serijom razgovora i javnih tribina prikuplja iskustva koja su dosad imali građani, novinari, urednici, vlasnici medija i predstavnici lokalne samouprave u sprovođenju medijske reforme, saopštili su organizatori.

Debate o stanju medija i kvalitetu informisanja građana održane su u Požarevcu, Subotici, Novom Pazaru, Leskovcu, Užicu i Pančevu, a Slavko Ćuruvija fondacija se zalaže da zaključci razgovora budu uzeti u obzir prilikom izrade nove medijske strategije.

Istraživanje javnog mnjenja o lokalnim medijima u Kragujevcu (PDF)

SCF_Kragujevac_debata_4

SCF_Kragujevac_Debata_Ilir_Gasi

SCF_Kragujevac_Debata_3