Foto: Nebojša Raus

Danas je 20 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

11. april 2019.


U četvrtak, 11. aprila, navršava se 20 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i magazina Evropljanin. Novinarska udruženja će u 12 sati u Svetogorskoj ulici u Beogradu, ispred broja 35, položiti vence i upaliti sveće.

Ćuruvija je 11. aprila 1999. ubijen u pasažu ispred zgrade u kojoj je živeo, kada mu je i dalje nepoznati ubica prišao s leđa i u njega ispalio dva rafala sa 14 metaka. Tom prilikom je Branka Prpa, koja je bila sa Slavkom, dobila udarac kundakom u glavu.

Prvi put posle tih 20 godina, ovaj zločin se obeležava pošto je doneta prvostepena presuda, koju je sudsko veće Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu objavilo u petak, 5. aprila.

Posle gotovo četiri godine suđenja, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković i načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora kao organizatori ovog zločina, dok su bivši glavni obaveštajni inspektor Druge uprave RDB-a Ratko Romić i bivši rezervni pripadnik RDB-a Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Ostalo je nepoznato ko je pucao u Slavka Ćuruviju, a nije razotkrivena ni politička pozadina ovog ubistva, odnosno nije se došlo do naručilaca ubistva i pored brojnih indicija koje ukazuju na to ko je to mogao da bude.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, porodica, prijatelji i poštovaoci Slavka Ćuruvije okupiće se, kao i svih prethodnih 19 godina, u 12 sati ispred spomen-ploče u prolazu u Svetogorskoj ulici, gde je Ćuruvija ubijen.