Zaustaviti policijsku brutalnost nad građanima/kama

25. decembar 2023


Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode najoštrije osuđuju policijsku brutalnost prema građanima/kama okupljenim na protestima ispred Skupštine Grada Beograda u nedelju 24. decembra, i pozivaju na hitnu reakciju nadležnih organa u cilju zaštite osnovnih prava i sloboda. Građani/ke Beograda se od izbora 17. decembra okupljaju svake večeri ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo nedemokratskim izbornim uslovima i krađom koja se događala uoči i tokom izbornog dana, a na koje su ukazale domaće, ali i brojne međunarodne posmatračke misije. Kupovina glasova, masovne migracije birača dovođenih u glavni grad u cilju prekrajanja izborne volje građana/ki samo su neke od neregularnosti zabeleženih na parlamentarnim i lokalnim izborima. Upravo na ove izborne neregularnosti građani/ke ukazuju svakoga dana ispred RIK-a, ali je juče policija prvi put upotrebila silu u cilju rasterivanja okupljenih. Organizacije okupljene oko Platforme zahtevaju hitnu reakciju nadležnih u osudi policijske brutalnosti koja predstavlja grubo kršenje fundamentalnih principa pravne države, u kojoj bi policija trebalo da predstavlja servis građana/ki, a ne sredstvo represije.  

U odbrani izborne volje, građani/ke Beograda su se i 24. decembra okupili ispred RIK-a u 18h. Protestni skup se nešto kasnije spontano nastavio ispred zgrade Skupštine grada kada su poslanici/e opozicionih partija pokušali su da uđu u zgradu. Njihov ulazak sprečile su jake policijske snage koje su obezbeđivale zgradu Skupštine. Ubrzo je grupa muškaraca, sa kapuljačama na glavama, gađala kamenicama ulaz. 

Koalicija Srbija protiv nasilja saopštila je da je reč o huliganima koje je vlast podmetnula kako bi izazvala nerede na protestu. Ovo ne bi bio prvi put da se vlast služi ovakvom taktikom kako bi naknadno opravdala postupanje policije i kako bi predstavnike/ce opozicije i građane/ke koji izražavaju svoje nezadovoljstvo predstavila kao nasilnike koji bi da ruše ustavni poredak. Policija je bacila dimne bombe i biber sprej na okupljene i krenula je u razbijanje protesta. Na video snimcima i fotografijama zabeleženi su brojni primeri nasilničkog ponašanja policije prema demonstrantima, a u policijskom jurišu povređeno je više osoba. Više novinarskih ekipa napadnuto je tokom protesta. Među povređenima je i novinar portala Nova.rs, koga je policajac udario pendrekom po ruci. Zabeleženi su i napadi na snimatelja Al Jazeere i Bete. Narodni poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović takođe je saopštio da je zadobio nekoliko udaraca sa leđa od strane pripadnika žandarmerije. Tokom jučerašnjeg protesta uhapšeno je i 38 osoba, među kojima je i 4 studenta, a koje su naoružane osobe uvele u civilni automobil. Policijsko nasilje prema demonstratima kulminiralo je na jučerašnjom protestu, ali na pritiske i zastrašivanje kojima su okupljeni građani/ke izloženi ukazivano je već danima. Targetiranju su naročito izloženi mladi koje bi država trebalo da podstakne da učestvuju u političkom životu i izgradnji demokratskog društva, a ne da im, umesto toga, šalje poruku da su protesti nešto zbog čega se završava u zatvoru.

Podsećamo, ranije ove nedelje na internetu su osvanuli snimci nepoznate osobe koja je na jednom od protesta u telefonu listala fotografije iz ličnih dokumenata studenata/kinja koji protestuju zbog izborne krađe. Fotografija jednog aktiviste iz njegovog pasoša osvanula je i u provladinim tabloidima, a ovakav lični dokument mogao je da dođe samo od nekoga iz policije. Reč je o najgrubljoj zloupotrebi ličnih podataka i zloupotrebi policije u političke svrhe, a namera je zastrašivanje i obeshrabrivanje mladih ljudi koji su stali u odbranu demokratskih principa i vrednosti. 

U uslovima u kojima nadležni državni organi ne reaguju na kršenje zakona ove zemlje, građani/ke su primorani da zaštitu osnovnih prava traže na ulici i da se za iste bore vaninstitucionalnim putem. Teror, nasilje i zastrašivanje kojima se policija u službi vlasti koristi, nedopustivi su primer kršenja osnovnih prava i sloboda. Osuđujemo brutalnu primenu sile prema građanima/kama i pozivamo nadležne državne organe da postupaju u skladu sa zakonom. Takođe, pozivamo međunarodne i domaće organizacije, tela, nezavisne institucije, pojedince i medije da osude napad na osnovna prava građana/ka koja su na najgrublji način prekršena tokom izbornog dana 17. decembra, ali i tokom jučerašnjeg protesta, a kako bi se sprečila dalja erozija i urušavanje osnovnih političkih i građanskih sloboda.  

Potpisnice:

 1. Građanske inicijative
 2. Slavko Ćuruvija fondacija
 3. Inicijativa mladih za ljudska prava 
 4. Yucom
 5. BCBP
 6. Nezavisno udruženje novinara Srbije
 7. Novi optimizam
 8. Catalyst Balkans
 9. BeFem, feministički kulturni centar
 10. Žene u crnom
 11. Beogradski centar za ljudska prava
 12. SOS Ženski centar
 13. Udruženje građanki Ženski prostor 
 14. Udruženje žena Peščanik
 15. Evropski pokret u Srbiji
 16. Autonomni ženski centar
 17. Centar za kulturnu dekontaminaciju
 18. Helsinški odbor za ljudska prava
 19. Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11
 20. Žene za mir 
 21. Impuls Tutin