Foto: Wesley Tingey, Unsplash

Vodič kroz SLAPP tužbe

18. decembar 20123.


Objavljen je vodič „SLAPP tužbe ukratko“ koji objašnjava fenomen neosnovanog utuživanja putem SLAPP tužbi, i koji sadrži najvažnije informacije o pravnim i drugim karakteristikama ovog mehanizma zastrašivanja medija, pojedinaca i organizacija zbog njihovog rada u javnom interesu.

SLAPP tužbe karakterišu pravno neosnovani i očigledno neutemeljeni zahtevi i sadržinski elementi koji ukazuju na zloupotrebu prava ili procesnih pravila. U pitanju su tužbe koje koriste sudski postupak za druge ciljeve, a ne za stvarnu procenu, dokazivanje ili ostvarivanje prava.

Namera tužioca koji koristi SLAPP nije da mu se usvoji tužbeni zahtev, već da ograniči, ućutka i spreči svaku kritiku usmerenu protiv njega, da zastraši tuženog, ali i sve ostale koji bi mogli javno da istupaju protiv njega, što za posledicu ima cenzuru i autocenzuru.

Vodič Slavko Ćuruvija fondacije „SLAPP tužbe ukratko“ ima za cilj da ukaže na osnovne karakteristike SLAPP-a, kako ga prepoznati i šta uraditi u slučaju da se nađete kao tužena strana u postupku ove vrste. Autorka vodiča je Ana Zdravković.

 

Vodič preuzmite OVDE.

nem-amb
Ova publikacija objavljena je uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Za sadržinu je isključivo odgovorna Slavko Ćuruvija fondacija i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Ambasade Savezne Republike Nemačke.