Udruženja građana zahtevaju smenu ministra Martinovića

5. jul 2023.


Zahtevamo hitnu smenu ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, kao jedini prihvatljiv i civilizovan ishod njegovog skandaloznog nastupa u Narodnoj skupštini, kojim je najgrublje uvredio građanke i građane Srbije. Služeći se fašistoidnom retorikom i dehumanizacijom političkih protivnika, Martinović je, suprotno Ustavu i svim zakonima Republike Srbije, pozvao na diskriminaciju velikog broja građana, poručujući da oni koji nemaju decu nisu jednako vredni i ne mogu da imaju jednaka prava kao oni koji jesu roditelji.

Član Vlade Republike Srbije ne sme da bude neko ko otvoreno zagovara podelu na građane prvog i drugog reda i ko je, zarad bilo kojih interesa, spreman da zalazi u najintimnije sfere ličnog života građana i zagađuje ih najmračnijim ideološkim otpadom.

Martinovićev nastup je flagrantan primer nasilja koje se generiše u najvišim državnim institucijama i iz njih preliva na celo društvo, ali i najjasniji odgovor na pitanje zašto građani već mesecima protestuju protiv nasilja širom Srbije. U svetlu nedavnog masovnog ubistva u školi, dodatno je uznemirujuća činjenica da je Martinović ne samo ministar, nego i univerzitetski profesor, odnosno neko ko kroz obrazovni sistem utiče na formiranje generacija mladih ljudi i društvenih vrednosti koje oni usvajaju.

Takođe, najoštrije osuđujemo i sramno odsustvo reakcije predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića na Martinovićevo vređanje narodnih poslanika i građana Srbije i narušavanje ugleda i dostojanstva parlamenta.

 

Autonomni ženski centar

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Beogradski centar za ljudska prava

Centar savremene politike

CRTA

Evropski pokret u Srbiji

Građanske inicijative

Inicijativa mladih za ljudska prava

Otvoreni parlament

Partneri Srbija

RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu

SHARE Fondacija

Slavko Ćuruvija Fondacija

Yucom – Komitet pravnika za ljudska prava