Ana Lalić (preuzeto sa ndnv.org)

Tužilaštvo da objasni zadržavanje Ane Lalić i obustavi svaki postupak koji eventualno i dalje vodi protiv nje

2. april 2020.


Slavko Ćuruvija fondacija pozdravlja puštanje novinarke portala nova.rs, Ane Lalić na slobodu.

Pa ipak, smatramo da njeno privođenje – i to zbog objavljivanja teksta, što nikako ne sme da da se dogodi u normalnom demokratskom društvu – predstavlja nedopustivu demonstraciju sile nad novinarima.

Vanredno stanje ne sme da bude izgovor za obračun sa novinarima i zastrašivanje medija. Kako su se takvi obračuni završili tokom vanrednog stanja 1999. godine – znamo.

Zahtevamo od Tužilaštva i policije da javnosti objasne po kom osnovu su odredili meru zadržavanja Ani Lalić, za koje je delo terete i da li se protiv nje i dalje vodi postupak. Ukoliko se takav postupak vodi, zahtevamo da on odmah bude obustavljen.

Informisanje građana u interesu javnosti o svim bitnim pitanjima je imperativ u svakoj uređenoj zemlji, a naročito u uslovima vanrednog stanja i borbe protiv pandemije. Hapšenje novinara koji javnosti predstavljaju činjenice o toj borbi ugrožava ne samo osnovna prava garantovana Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama, već potencijalno ugrožava i same živote građana.

Podsećamo i da opravdani interes javnosti da zna postoji uvek kada se radi o informacijama koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine. Zaprepašćeni smo činjenicom da se, umesto da sve svoje kapacitete usmeri na zdravstveni sistem, država obrušava na one koji svoj posao obavljaju u interesu javnosti.

Pozivamo Vladu Srbije da prekine sa zloupotrebom pravosuđa i obezbedi nesmetan rad svih novinara na teritoriji Republike Srbije. Nijedan novinar u Srbiji više ne sme da bude privođen i krivično gonjen zbog svog profesionalnog rada.