Foto: Predrag Mitić

Slavko Ćuruvija fondacija poziva Apelacioni sud da potvrdi presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije

11. april 2022.


Na današnji dan pre 23 godine ubijen je urednik i vlasnik listova Evropljanin i Dnevni Telegraf, Slavko Ćuruvija. I ovu godišnjicu obeležavamo bez pravnosnažne sudske presude, punih osam godina od kada je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti.

U decembru prošle godine, u ponovljenom prvostepenom postupku, po drugi put su osuđeni Radomir Marković i Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, kao i Ratko Romić na 20 godina. Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, takođe je osuđen na 20 godina zatvora. Očekujemo da uskoro počne novi postupak pred Apelacionim sudom.

Pozivamo taj sud da potvrdi presudu iz decembra 2021. godine, i tako konačno omogući suočavanje sa pravdom u slučaju Slavka Ćuruvije. Država bi morala u što kraćem roku da učini sve da Miroslav Kurak bude pronađen i priveden pravdi.

Svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja, i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema. Sve dok počinioci ovog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne, podriveni su i sami temelji vladavine prava u Srbiji.

Stoga je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu Slavka Ćuruvije i medijsku zajednicu u zemlji, već i za čitavo društvo i sve građane Srbije.