Foto: Predrag Mitić, SĆF

Slavko Ćuruvija fondacija, ANEM, NUNS i UNS pozivaju novinare da se pridruže akciji povodom 24. godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije

7. april 2023


Na dan ubistva Slavka Ćuruvije, 11. aprila, mediji se pozivaju da objave NAJVAŽNIJU NEOBJAVLJENU VEST, a novinari i medijski profesionalci da se u 17.45 pridruže šetnji trasom kojom je išao Ćuruvija 11. aprila 1999. godine, od restorana Kolarac u Knez Mihailovoj ulici do Svetogorske 35

Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozivaju novinare i medijske profesionalce da se u utorak, 11. aprila, priključe zajedničkoj akciji povodom obeležavanja 24 godine od ubistva novinara i izdavača Dnevnog telgrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije.

Oni podsećaju da sudski proces optuženima za ubistvo traje već gotovo devet godina od trenutka podizanja optužnice.

Dva puta je Apelacioni sud vraćao prvostepene presude na ponovno suđenje i sada se očekuje nova, pravosnažna odluka suda. Od ove odluke apelacije zavisi da li će niz nekažnjivosti ubistava novinara u Srbiji biti prekinut.

Kako bi široj javnosti, kao novinarska zajednica, ukazali koliko je ovo važno za srpsko drušvo, ove četiri organizacije pozivaju novinare i medijske profesionalce da se priključe akciji.

Zajednička akcija uključuje objavljivanje „NAJVAŽNIJE NEOBJAVLjENE VESTI“ u medijima i šetnju od restorana „Kolarac“ u Knez Mihailovoj ulici do mesta na kom je Slavko Ćuruvija ubijen, u Svetogorskoj 35. Istim tim putem je išao i Slavko Ćuruvija pre nego što je zločin izvršen 1999. godine.

Početak šetnje je u 17.45 časova.

NAJVAŽNIJA NEOBJAVLJENA VEST

SĆF, ANEM, NUNS i UNS pozivaju medije da 11. aprila ujutro ispod naslova „NAJVAŽNIJA NEOBJAVLjENA VEST“ ostave prazan prostor sa tekstom:

„Ovaj prostor je rezervisan za vest o presudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, na koju čekamo već 24 godine da bude objavljena. Od ishoda suđenja koje traje već skoro devet godina zavisi da li će istina konačno ugledati svetlost dana ili će zauvek ostati sakrivena od nas“.

Uputstvo za objavljivanje u medijima „NAJVAŽNIJE NEOBJAVLjENE VESTI“ možete pogledati ovde.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na mejl office@slavkocuruvijafondacija.rs.