SĆF zahteva hitno privođenje pravdi odgovornih za ubistvo Milana Pantića

11. jun 2021.


Razočarani smo zbog činjenice da danas obeležavamo još jednu okruglu godišnjicu ubistva novinara, bez ikakvog epiloga.

Dvadeset godina posle mučkog ubistva Milana Pantića istraga stoji u mestu, a sudski postupak koji bi odgovorne za to ubistvo priveo pravdi nije ni na pomolu. Posebno zabrinjava činjenica da i pored poruka iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, prema kojima su poznati ne samo neposredni počinioci već i motivi i naručioci ubistva iz tadašnjeg vrha vlasti, optužnica još uvek nije podignuta.

U svetlu tih navoda, kao i tvrdnji da postoje novi dokazi u ovom slučaju, pozivamo institucije da iskoriste sve mehanizme u okviru svojih nadležnosti i da što pre okončaju slučaj koji već dvadeset godina izmiče pravdi.

Činjenica da nijedan od tri slučaja ubistva novinara – Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije nije pravosnažno okončan više decenija nakon što su počinjeni, predstavlja opasnu poruku da je država nemoćna pred zločinom i da ne može da obezbedi pravdu i bezbednost za novinare, ali i sve građane Srbije.

Svaki razgovor o bezbednosti novinara obezvređen je izostankom epiloga u slučajevima ubistava novinara i zbog toga zahtevamo hitno privođenje pravdi odgovornih za ubistvo Milana Pantića.