SĆF: U zemlji u kojoj su posle prljavih kampanja ubijani novinari nikada ne bi smeli da se događaju napadi kao što je ovaj na KRIK

10. mart 2021.


Kampanja koju tabloidi vode protiv KRIK-a očigledan je pokušaj da zastraše ovaj istraživački portal i teško ga optuže za saradnju sa opasnom kriminalnom grupom.

Ovakvi napadi ne predstavljaju samo pokušaj diskreditacije medija koji razotkriva afere u vrhu države i piše o organizovanom kriminalu i korupciji, već po novinare i urednike KRIK-a mogu biti izuzetno opasni.

Slavko Ćuruvija fondacija poziva Tužilaštvo i državne institucije da bez odlaganja reaguju u okviru svojih nadležnosti i zaštite istraživačke novinare, koji godinama rade pod stalnim pritiscima i pretnjama, suočeni sa lažnim optužbama koje mogu imati nesagledive posledice.

U zemlji u kojoj su i protiv novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, pre ubistva 1999. godine, država i njeni mediji vodili kampanju sa sličnim zastrašujućim optužbama, ovakve kampanje više nikada ne bi smele da se događaju.

A one su ponovo postale deo svakodnevnih napada na profesionalne novinare i medije.

Podsećamo da ovo nije prva prljava kampanja protiv KRIK-a i da su zastrašivani i tako što su, pod i dalje nerasvetljenim okolnostima, obijeni stanovi u kojima žive tri novinarke ovog istraživačkog medija.

Slavko Ćuruvija fondacija će o ovim napadima obavestiti i međunarodnu javnost i sve relevantne institucije koje se bave bezbednošću novinara.