Milan Jovanović (foto: Marko Risović)

SĆF poziva tužiteljku Dolovac da preispita odluku o tužiocu Milovanoviću i doprinese efikasnom završetku postupka za paljenje kuće novinara

22. april 2021.


Slavko Ćuruvija fondacija je zabrinuta zbog odluke republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac da oslobodi vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića u predmetu koji se vodi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

Nepodeljena ocena javnosti, medijske zajednice i samog Milana Jovanovića je da je zamenik tužioca Milovanović pokazao izuzetnu profesionalnost, kao i da su njegov angažman i upornost doprineli da jedno od najvažnijih suđenja za napade na novinare u poslednjih nekoliko godina dođe do prvostepene presude.

Kako je danas objavila Cenzolovka, Milovanović je onemogućen da nastavi predmet sve do konačne pravnosnažne presude, uprkos svojoj želji i insistiranju.

Odluka Zagorke Dolovac je lična, doneta zakonito, ali nije morala biti takva, pogotovo zato što je drugim tužiocima angažovanim u DVT bilo dozvoljeno da do pravnosnažnosti vode značajne predmete kao što je ovaj.

Ovom odlukom, optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i njegovih saučesnika u paljenju kuče Milana Jovanovića, u nastavku procesa neće braniti tužilac koji ju je i pisao, i koji o ovom predmetu zna najviše. Istovremeno, sudija Slavko Žugić, koji je okončao prvostepeni postupak, otišao je u penziju, a novi sudija u ovom slučaju nije dodeljen ni dva meseca nakon prvostepene presude.

Ovakav rasplet postupka za paljenje kuće Milana Jovanovića onespokojava sve novinare koji trpe pretnje i napade u Srbiji i uliva strah da bi ovo suđenje moglo da se pretvori u još jedan maratonski proces, kao što je i onaj za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Uklanjanje postupajućeg tužioca iz predmeta koji je vodio od samog početka nije dobra poruka za neshvatljivu nekažnjivost napada na novinare, koja je u Srbiji postala gotovo endemska. Zbog toga pozivamo Republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da preispita svoju odluku, i tako doprinese efikasnom završetku postupka.

Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin zaslužuju da dočekaju pravdu u što kraćem mogućem roku. Isto tako, novinari u Srbiji, koji rade pod svakodnevnim pritiskom i u strahu od fizičkih napada, moraju konačno da dobiju jasno uverenje da uživaju svu zaštitu pravosudnog sistema.