SĆF: Bojazan da postoje pritisci na sud, javnost da budno prati suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

17. jul 2018


Proteklih dana u javnosti se vodi oštra debata o pravu pojedinca, u ovom slučaju Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, da javno komentariše tekući sudski postupak – konkretno, suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije – i ocenjuje rad postupajućeg sudskog veća.

Slavko Ćuruvija fondacija ističe da je neotuđivo pravo svakoga da o toku sudskog postupka ima svoje mišljenje, kao i da to mišljenje javno saopšti i argumentuje, dok god time ne povređuje pretpostavku nevinosti optuženih i ne ostvaruje neprimereni uticaj na tok i ishod sudskog postupka.

Verujemo da je upražnjavanje ovog prava naročito značajno u slučajevima od snažnog interesa za javnost – a suđenje za ubistvo novinara to svakako jeste – i naročito u trenutku kada se postupak bliži kraju, a određene odluke sudskog veća, zbirno sagledane, ostavljaju prostor za bojazan da ono jeste izloženo pritiscima, ali ne od strane Verana Matića, već onih koji rade u korist optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije.

U tom smislu, smatramo da odluke da se dvaput zaredom iz postupka izuzme deo zapisa sa baznih stanica mobilne telefonije, koji pokazuju gde su bili i s kim su razgovarali optuženi na dan ubistva Slavka Ćuruvije (odluke je naknadno osporio Apelacioni sud, pa su ovi dokazi na kraju ipak vraćeni u postupak), te da se ključni svedok optužbe, policajski inspektor Dragan Kecman, sasluša u gotovo tehničkom svojstvu, bez prilike da govori o otkrićima koja su i dovela do podizanja optužnice, izazivaju razumljivu frustraciju i uznemirenje u javnosti i narušavaju ionako krhko poverenje građana u pravosudni sistem. Ovo je posebno slučaj kada se uzme u obzir da suđenje bez vidljivog razloga traje već više od tri godine, da su u mnogo navrata ročišta razvlačena nepotrebno detaljnim ispitivanjima svedoka koji ništa novo nisu rekli, te da je sasvim očigledan izostanak napora državnih organa da privedu pravdi Miroslava Kuraka, četvrtog optuženog za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Osim za pravičan ishod ovog suđenja, Slavko Ćuruvija fondacija jednako je zainteresovana za izgradnju institucija koje će omogućiti bezbednost svim novinarima u Srbiji, i snažno podržava Ustavom i zakonima garantovanu nezavisnost suda. Istovremeno – iz istih razloga – apelujemo na novinare, medije, novinarska udruženja, organizacije civilnog društva da budno prate završnicu suđenja i redovno i odgovorno izveštavaju javnost o tome.