SAOPŠTENJE ZA JAVNOST Slavko Ćuruvija fondacija osuđuje kampanju Ilustrovane politike

12. decembar 2018.


Slavko Ćuruvija fondacija najoštrije osuđuje kampanju kojom list Ilustrovana politika ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara – Verana Matića i Ljiljane Smajlović. Besprizorne napade na članove Komisije Ilustrovana objavljuje paralelno sa tvrdnjama da nema dokaza protiv optuženih u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da je upravo država većinski vlasnik Ilustrovane politike.

U trenutku kada se suđenje za ubistvo Ćuruvije – gotovo 20 godina nakon zločina – privodi kraju, zabrinjava činjenica da se napadima na predsednika Komisije, Verana Matića, pridružuju i Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud, zbog javno izrečenih stavova o pokušajima Sudskog veća da izostavi ključne dokaze protiv optuženih u ovom slučaju.

Čitava kampanja izaziva sumnju da je u toku pokušaj da se optuženi za ubistvo aboliraju, a da se dokazi protiv njih pripišu „ratnoj propagandi“ NATO i Vašington posta iz 1999. godine, uz ponovno crtanje meta na čelu Ljiljani Smajlović i Veranu Matiću.

Podsećamo domaću i svetsku javnost da su optužbe o „stranim plaćenicima“ i izdajnicima, koje Ilustrovana danas pripisuje članovima Komisije, i pre dvadeset godina bile deo atmosfere u kojoj je Ćuruvija ubijen.

Podsećamo i da su autori tekstova o Ljiljani Smajlović i Veranu Matiću, Goran Kozić i Đorđe Martić, bili među istaknutim predstavnicima ratnohuškačkog novinarstva devedesetih godina i da su se i oni i mediji u kojima su radili i tada na monstruozan način obračunavali sa protivnicima režima Slobodana Miloševića. Martić je kao urednik Ekspresa naručio tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je objavljen svega pet dana pre ubistva.

Pozivamo Vladu Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da obezbede doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i da svojim postupcima javnosti pokažu da ne stoje iza stavova iznetim u sramnim pamfletima lista u svom vlasništvu.