SAOPŠTENJE: Slavko Ćuruvija fondacija upozorava da obračuni sa neistomišljenicima mogu da budu uvod u fizičke napade

2. decembar 2020.


Slavko Ćuruvija fondacija poziva poslanike Skupštine Srbije da prekinu orkestrirano targetiranje i verbalni linč neistomišljenika vladajućeg režima.

Zgroženi smo svakodnevnim zloupotrebama skupštinske govornice, putem koje se lansiraju besprizorni napadi na svakoga ko ne pripada korpusu stranaka na vlasti i njihovih satelita: od opozicionih lidera, preko nezavisnih regulatornih tela, organizacija civilnog društva i uglednih umetnika, sve do lekara i novinara. Od početka rada parlamenta u novom sazivu, koji skoro u potpunosti čine stranke na vlasti, svoju ulogu nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti Skupština je zamenila ulogom teške mašinerije u obračunu sa svima koji se usuđuju da iskažu različito mišljenje.

U duboko polarizovanom društvu, zatrovanom dugogodišnjim negovanjem agresije u javnom diskursu, strahujemo da bi ovakve poruke iz parlamenta mogle da predstavljaju uvod u direktne fizičke obračune sa neistomišljenicima. Podsećamo poslanike da napade i pretnje nezavisnim novinarima poslednjih meseci beležimo skoro jednom nedeljno.

Ponašanje u parlamentu otrglo se svakoj kontroli, zbog čega pozivamo predstavnički dom na odgovorno ponašanje i držanje dostojno funkcije koju obavlja. Svako drugačije ponašanje ne možemo da tumačimo drugačije do svesnog guranja građana Srbije u dalju polarizaciju i sukobe.