12. decembar 2020.


Povodom dvogodišnjice paljenja kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info iz Vrčina, Slavko Ćuruvija fondacija izražava razočaranje činjenicom da taj slučaj još uvek nije dobio sudski epilog.

Brzo i efikasno suđenje osumnjičenima za teška krivična dela na štetu novinara od suštinske je važnosti za slobodu medija i vladavinu prava u Srbiji. Tim pre što se kao nalogodavcu paljenja kuće Milana Jovanovića sudi tadašnjem predsedniku Opštine Grocka i funkcioneru vladajuće stranke.

Odlaganje pravde za Milana i njegovu suprugu predstavlja propuštenu šansu da Srbija pošalje jasnu poruku da za nasilje nad novinarima i medijima postoji nulta tolerancija u društvu.

Umesto toga, ovo je samo još jedan u nizu slučajeva koji potvrđuje osećaj nekažnjivosti za napade na novinare, čije posledice danas možemo da vidimo u sveopštoj hajci na nezavisne novinare i medije koja se iz tabloida preselila i u samu Skupštinu Srbije.

Dodatno, prolongirano suđenje iznova viktimizuje žrtve nasilja, kao što je slučaj i sa suđenjem osumnjičenima za ubistvo Slavka Ćuruvije, 21 godinu nakon samog ubistva.

Izražavamo nadu da će Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin u najskorijem mogućem roku dočekati pravdu.