SAOPŠTENJE: SĆF podnela prijavu protiv TV Kopernikus zbog nezakonitog emitovanja emisija Vladimira Đukanovića

6. maj 2020.


Slavko Ćuruvija fondacija podnela je danas prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv Televizije Kopernikus TV K:CN zbog  nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika REM-a, zbog emitovanja emisije funkcionera SNS i narodnog poslanika te stranke, Vladimira Đukanovića.

Televizija Kopernikus je prekršila Pravilnik REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, u čijem se članu 9, stav 4 predviđa da lice koje je funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti.

Na toj televiziji emituju se ili su se emitovale emisije „Na kraju dana sa Đukom“, „Dobro jutro sa Đukom“ i „Na vezi sa Đukom“, čiji je autor i voditelj Vladimir Đukanović, istaknuti predstavnik Srpske napredne stranke, član Glavnog odbora te stranke i narodni poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije.

Emisija „Na kraju dana sa Đukom“ se od 13. januara 2020. godine emituje svakog radnog dana od 22.00h do 23.00h na Televiziji Kopernikus TV K:CN. Ova emisija predstavlja kontinuitet ranijih emisija „Dobro jutro sa Đukom“ u jutarnjem terminu iste televizije, čiji je voditelj takođe bio Vladimir Đukanović, a koje su imale sadržinu iste vrste. Tokom trajanja vanrednog stanja, emisija koju vodi isti funkcioner se emituje pod nazivom „Na vezi sa Đukom“ u terminu od 12.00 do 13.15h svakog radnog dana.

Emisije u osnovi predstavljaju aktuelno-informativni program koji čine informacije i analize o aktuelnim događajima i temama političkog, ekonomskog i uopšte iz javnog života. Pored toga što emisiju koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima, voditelj je u emisiji 4. maja 2020. direktno pozivao građane na kršenje važećih zakona Republike Srbije, pozivajući ih na paljenje pirotehničkih proizvoda suprotno članu 17 Zakona o javnom redu i miru, čime se ugrožava sigurnost građana i izaziva opšta opasnost.

Imajući u vidu položaj Vladimira Đukanovića u političkoj stranci čiji je član, smatramo da kao urednik utiče diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju.