Foto: Jana Nikolić, SĆF

SAOPŠTENJE: Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija traži obustavu izbora članova Saveta REM-a

1. decembar 2020.


Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji zahteva od Skupštine Srbije da obustavi sve trenutne procese izbora za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i da se u najskorijem roku osigura izbor onih koji ispunjavaju sve odredbe propisane zakonom.

Ovo telo predmet je pregovora vlasti i opozicije, pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji su organizovani upravo zbog grubog kršenja slobode medija i vladavine prava. Predlaganjem osoba koje su do sada rušile ugled ove institucije i pokazale blisku vezu sa vlastima, poput Olivere Zekić i Aleksandre Janković, Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije pokazao je očiglednu nameru vlasti da definitivno odustane od reforme ove veoma važne institucije i od pokušaja da se u Srbiju vrate bar minimalne pretpostavke za razvoj demokratskog društva.

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine doneo je 4. novembra odluku o pokretanju postupka za predlaganje kandidata za izbor članova Saveta REM-a. Postupak predlaganja člana Saveta Regulatora sprovodi se tako što poslaničke grupe, odnosno samostalni narodni poslanici zajedno podnose obrazložen predlog dva kandidata za izbor člana Saveta Regulatora, i to u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva. Aleksandru Janković i Snežanu Miljković predložile su crkvene i verske organizacije, a Oliveru Zekić i Miloša Gajovića Odbor za kulturu i informisanje kao ovlašćeni predlagač. Gajović je osoba bez ikakvog iskustva, inače sin doskorašnjeg državnog sekretara Aleksandra Gajovića, što pokazuje da vlast nema nameru da osigura neophodnu nezavisnost Saveta REM-a.

Međusektorska grupa ističe da su Zekić i Janković svojim dosadašnjim angažmanom u Savetu Regulatora umnogome doprinele urušavanju ugleda ovog tela kao nepristrasnog organa koji bi trebalo da se stara o poštovanju Zakona o elektronskim medijima i doprinese uspostavljanju nepristrasnog i objektivnog informisanja u oblasti elektronskih medija.

Ukoliko Zekić i Janković budu reizabrane u Savet REM-a, Odbor za kulturu i informisanje, ali i skupštinska većina, poslaće jasnu poruku javnosti da nemaju nameru da obezbede nezavisnost ove institucije. Na ovaj način, kontrola nad elektronskim medijima i javnim servisima biće nastavljena, što dalje urušava osnovne pretpostavke slobode informisanja i medija.

Saopštenje ispred Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija NKEU potpisuju:

.
BETA
Centar modernih veština
Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije
Centar za istraživačko novinarstvo- CINK
City Radio Niš
Eko vest
E-sigurnost
Fondacija Slavko Ćuruvija
Građanske inicijative
Magločistač
Nedeljnik Nova Naša Reč
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Portal Dijalog.net
Portal glasokaz.rs
Radio Boom 93
Regionalna informativna agencija JUGpress
SOinfo,org
Udruženje Emblema
UG Dijalog
Zaječar Online