Proglašeni pobednici konkursa – O čemu Srbija ćuti?

Datum: 28. Mart, 2014


Proglašenjem pobednika prvog  konkursa za podršku lokalnim medijima „O čemu Srbija ćuti?“, u petak je u „Mikser hausu“ zvanično počela sa radom Slavko Ćuruvija fondacija (SCF). U okviru konkursa „O čemu Srbija ćuti?“, podršku je dobilo šest lokalnih televizija i pet radio-stanica.

Komisija koja je donela odluku sastala se u prostorijama Fondacije, 22. marta, u sledećem sastavu: Mia Vukojević (izvršna direktorka Trag fondacije, član UO Slavko Ćuruvija fondacije), Snežana Milošević (generalni sekretar asocijacije lokalnih nezavisnih medija „Local Press”) i Mirjana Karanović (glumica i aktivistkinja).

Lokalne televizije koje je komisija SCF odlučila da podrži jesu: RTV M iz Knjaževca, Televizija VK iz Kikinde, Kraljevačka televizija iz Kraljeva, NVO produkcija „Roma World“ u saradnji sa JP NTV iz Niša, Produkcija „Vojvođanska zelena inicijativa“ iz Novog Sada u saradnji sa B92, i Forum žena Prijepolja Televizija „Forum“. Lokalne radio-stanice koje su podržane u okviru konkursa „O čemu Srbija ćuti?“ jesu: Radio „Lav“ iz Užica, VK radio iz Kikinde, „City radio“ iz Niša, Radio „Duga M“ iz Trgovišta i Radio „Active“ iz Bečeja.

Okupljenim predstavnicima civilnog društva i diplomatskog kora u „Mikser hausu” obratili su se Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije, Stiven Hajnc, predsednik Fondacije braće Rokfeler, Ivan Vejvoda, viši potpredsednik za program Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država, i Vukosava Crnjanski, predsednica Upravnog odbora Slavko Ćuruvija fondacije.

Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije, poručila je da se jedino sa slobodnim, nezavisnim i odgovornim medijima može raditi na stvaranju otvorene i pravedne države koja će poštovati različitosti.

Ona je navela da će Fondacija raditi na promociji nezavisnih i hrabrih medija i podsticati novinare da se bave istraživačkim radom i da ojačaju svoju ulogu kontrolora vlasti na svim nivoima, kao i da rade u interesu građana, a ne centara moći.

Jelena Ćuruvija je ocenila da su mediji danas u depresiji i u mnogo većem problemu nego što su bili devedesetih godina.

Ona je navela da je odziv na konkurs za pomoć lokalnim medijima bio manji od očekivanog i da se pokazalo da medijski radnici nemaju dovoljno znanja da pišu projekte i da ne znaju na koja vrata da zakucaju, zbog čega „odustaju i prelaze na zabavni program”.

„Mediji ne smeju da se bave samo time, pokušaćemo da ih osvežimo i ohrabrimo”, rekla je Jelena Ćuruvija, ali i naglasila da ima još novinara poput njenog oca kojima su potrebni pomoć i „vetar u leđa”.

Predsednik Fondacije braće Rokfeler Stiven Hajnc rekao je da brutalno ubistvo Slavka Ćuruvije pokazuje šta može da se desi društvu koje se našlo u procepu između istine i moći u rukama malog broja ljudi koji su spremni i na nasilje da bi zaštitili svoje ciljeve.

Hajnc je ocenio da osnivanje Slavko Ćuruvija fondacije predstavlja izuzetno važan korak za Srbiju u približavanju Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, među kojima su najvažnije sloboda izražavanja i poštovanje raznolikosti.

Predsednica Upravnog odbora SCF Vukosava Crnjanski najavila je da će kroz konkurse, programe i projekte, Fondacija podržavati lokalne medije, podsticati istraživačko novinarstvo i obučavati mlade koji tek ulaze u svet novinarstva.

Viši potpredsednik za program Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država Ivan Vejvoda u svom obraćanju okupljenima istakao je da je Slavko Ćuruvija bio „jedan od onih novinara koji su položili svoj život za borbu za slobodu izražavanja i okupljanja, koji su ključni za učvršćivanje demokratije u društvu“.

„Država ga je ubila, i to ne sme da se ponovi. Gradili smo građansko društvo u teškim devedesetim godinama i pobedili režim Slobodana Miloševića i uspostavili demokratiju, ali je taj put bio mnogo vijugaviji od onog koji smo očekivali”, rekao je Vejvoda na obeležavanju početka rada Slavko Ćuruvija fondacije.

Otvorena je i izložba naslovnih stranica „Dnevnog telegrafa”, dnevnog lista koji je bio zabranjen, pod nazivom „Slavko Ćuruvija – Minut do 12. Svi zainteresovani moći će da posete izložbu do petka, 4. aprila 2014.

Slavko Ćuruvija fondacija ima za cilj unapređenje kvaliteta novinarstva u Srbiji, podršku lokalnim medijima, podršku istraživačkom novinarstvu, kao i rad sa mladima koji tek ulaze u svet novinarstva. SCF će se, kroz svoje aktivnosti, baviti podrškom i razvojem slobodnih, nezavisnih i odgovornih medija u situaciji u kojoj se mediji u Srbiji susreću sa sistemskim problemima.

Cilj Slavko Ćuruvija fondacije (SCF) jeste da kroz konkurse, programe i projekte ohrabri i pruži podršku novinarima i medijima koji se bave kvalitetnim novinarstvom u svojim lokalnim sredinama da bi novinari ojačali svoju ulogu kontrolora vlasti na svakom nivou, od lokalnog do republičkog.

Inicijativu za osnivanje Slavko Ćuruvija fondacije pokrenuli su Jelena i Rade Ćuruvija, ćerka i sin Slavka Ćuruvije.

Izvori: Beta, Tanjug, SCF