Foto: Perica Gunjić

Kampanja za pomoć novinaru kome je zapaljena kuća – Milanu Jovanoviću

13. decembar 2018.


Slavko Ćuruvija fondacija poziva novinarske i nevladine organizacije i udruženja, sve druge organizacije i građane, da uplatom dobrotvornog priloga što pre sakupimo pomoć za Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, kome su u noći između utorka i srede na kuću bačeni molotovljevi kokteli, nakon čega mu je izgorela kuća, a on ostao bukvalno bez ičega.

IZVEŠTAJ #6: Ove nedelje uplatili smo poslednju tranšu pomoći novinaru Milanu Jovanoviću, novinaru iz Vrčina čija kuća je zapaljena u decembru prošle godine. Od 12. decembra, kada smo pokrenuli akciju, do danas, prikupili smo ukupno 2.626.601.33 dinara. Sav prikupljeni novac, umanjen za bankarsku proviziju od 39.310,22 dinara, prebačen je porodici Jovanović. Novac je namenjen za nabavku elektromaterijala, građevinskog materijala, drvne građe, aparata i uređaja, elektro-radove, obnovu fasade i sanitarija, farbarsko molerske radove i druge troškove. Poseban račun za uplate pomoći Milanu Jovanoviću i dalje je otvoren (30. jul).

IZVEŠTAJ #5: Ukupan iznos pomoći za Milana Jovanovića dostigao je cifru od 2.581.159,73 dinara, računajući i 287.874 dinara koje je od 30. januara, kada smo formalno završili kampanju, uplaćeno na račun Fondacije. Ova sredstva ćemo nastaviti da u redovnim intervalima prosleđujemo porodici Jovanović kako bi radovi na kući bili uspešno privedeni kraju. Veliko HVALA svima koji su donirali i podržali kampanju na drugi način. Idemo dalje! (26. mart).

UPDATE #9: Zahvaljujući novcu koji smo zajedno prikupili, kuća novinara Milana Jovanovića se diže iz pepela! U toku su radovi na električnim instalacijama, postavljanju pločica i stolarije, obnovi izgorelih stepenica…  (26. mart).

IZVEŠTAJ #4: Nastavljamo sa radovima na obnovi kuće Milana Jovanovića, za koje smo zajedno skupili novac! Uplatili smo novih 411.334 dinara za elektro radove, elektromaterijal, keramičke pločice, popravku ulaznih vrata i stepenica, radove na grejanju i građevinski materijal. Još jednom hvala svima koji su donirali novac, delili pozive na akciju i podržali Milana! Idemo dalje, stay tuned! (21. mart).

IZVEŠTAJ #3Iz sredstava doniranih za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću i njegovoj porodici danas je uplaćeno 508.800 dinara za popravku stolarije na njihovoj kući koja je zapaljena u decembru prošle godine. Pored toga uplaćeno je i 150.000 dinara za naknadu troškova stanovanja u iznajmljenom stanu u kome Milan trenutno živi sa porodicom. (4. februar).

IZVEŠTAJ #2:  Za uslugu veštačenja za oblast elektrotehnike iz prikupljenih sredstava izdvojeno je izdvojeno je 19.000 dinara, a za uslugu veštačenja za oblast građevinarstva 22.000 dinara.

UPDATE #8: U kampanji za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću kome je u decembru zapaljena kuća zbog izveštavanja javnosti o korupciji lokalnih moćnika, ukupno je prikupljeno 2.293.285 dinara. Ovaj iznos je premašio zacrtani cilj od dva miliona dinara i time je označen završetak kampanje. Svim građanima koji su uplatili novac veliko HVALA! Solidarnost koju ste pokazali sa Milanom i njegovom porodicom koja je ostala bez doma je neverovatna. Hvala i svima koji su preneli vest o kampanji ili pomogli na drugi način. Posebno hvala organizaciji Catalyst Balkans, čija platforma Donacije.rs je omogućila da se proces doniranja obavi na jednostavan i transparentan način.

UPDATE#7: Obaveštavamo javnost da je okončan postupak utvrđivanja materijalne štete koja je pričinjena spaljivanjem kuće novinara Milana Jovanovića. Prema izveštajima veštaka, ukupna vrednost građevinskih radova na Milanovoj kući i garaži iznosi 2.970.919,40 dinara, a za radove na obnovi električne instalacije 257.811 dinara. Procenjena vrednost kućnih aparata i tehnike stradalih u požaru iznosi 1.266.950 dinara. Akcija prikupljanja pomoći se nastavlja. Do sada smo prikupili 2.290.785 dinara. 

UPDATE #6: Nalogodavac i dve osobe osumnjičene za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića su uhapšene, naveo je na konferenciji za medije ministar policije Nebojša Stefanović. „Policija je obezbedila potpuno priznanje za direktno izvršenje krivičnog dela. Istraga se nastavlja u pravcu drugih lica koja mogu biti povezana sa izvršenjem“, rekao je ministar. (23. decembar).

UPDATE #5: Zapaljenu kuću novinara Milana Jovanovića moguće je renovirati, procena je licenciranog veštaka i to je dobra vest. Međutim, Milan još uvek nema proračun koliko će mu okvirno novca trebati za adaptaciju kuće i zato još uvek traje akcija prikupljanja novca. Do sada je uplaćeno preko 1.700.000 dinara. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli. Cilj nam je da se Milan što pre vrati u svoj dom.

UPDATE#4: Za pet dana kampanje prikupljanja pomoći za novinara Milana Jovanovića kome je u sredu zapaljena kuća uplaćeno je preko milion i po dinara! Nastavljamo i dalje, jer je Jovanovićima izgorelo bukvalno sve što su imali. Donacije možete da uplatite preko sajta donacije.rs ili na žiro račun (vidi dole) (17. decembar).

IZVEŠTAJ#1 Prvi iznos od 150.000 dinara najneposrednije pomoći novinaru Milanu Jovanoviću danas je prebačen na račun njegove supruge. Jovanovići su preuzeli i dva aparata za kiseonik, koje im je poklonila naša sugrađanka. U dosadašnjoj akciji, za manje od 48 sati, građani, organizacije i firme donirali su preko 800.000 dinara. Idemo dalje, jer je Jovanovićima, kojima je molotovljevim koktelima u noći izmedju srede i utorka spaljena kuća, u požaru izgorelo bukvalno sve što su imali. Novac će biti upotrebljen za lekove, garderobu, nova dokumenta, kućne potrepštine, radove na kući… Novac trošimo u dogovoru sa porodicom, prema onome što Jovanovići odrede kao najneophodnije potrebe! (14. decembar)

UPDATE#3: Za manje od 24h skupili smo skoro 750k dinara za pomoć novinaru Milanu Jovanoviću kome je preksinoć spaljena kuća. Hvala svima na donacijama! Idemo dalje! Skupljamo novac za lekove, garderobu, nova dokumenta, radove na kući… Solidarnost! 

UPDATE#2: Aparat za kiseonik je u međuvremenu nabavljen, hvala sugrađanki koja se javila Fondaciji i poklonila svoj aparat! Zahvaljujući ovoj donaciji čitava do sada prikupljena sredstva Jovanovići mogu da upotrebe za druge neophodne životne potrebštine. Podsećamo da su Jovanovići u preksinoćnom požaru izgubili apsolutno sve – od kompletne garderobe, svih dokumenata, kućnih aparata, telefona pa i samu kuću. Nastavljamo dalje sa akcijom. Hajde da probamo da sakupimo što je više moguće novca! Novi cilj je 750.000 dinara za zdravstvene potrebe (lekove i preglede), druge urgentne potrebe (hrana, garderoba, lična higijena, pravni i administrativni troškovi), i inicijalnu pomoć u dugoročnom rešavanju stambenog pitanja Milanove porodice. 

UPDATE#1: Hvala svima koji su donirali do sada! Novac potreban za aparat i lekove smo skupili u rekordnom roku od 8 sati i odmah ih kupujemo. Cilj smo podigli sa 100.000 na 500.000 dinara i nastavljamo sa prikupljanjem sredstava za druge urgentne potrebe Milanove porodice – hranu, garderobu, ličnu higijenu, i pravno-administrativne troškove. Naravno, realne potrebe porodice prevazilaze i taj iznos, najpre zbog dugoročnog rešavanje stambenog pitanja, ali ćemo vas u narednim danima obaveštavati o situaciji i daljim planovima za pomoć.

Akciju prikupljanja pomoći pokrenuli smo noćas, kako bismo sakupili novac za najurgentniji problem – lekove, inhalator i aparat za kiseonik, koji su 70-godišnjem Milanu neophodni jer boluje od bronhijalne astme i ima tri bajpasa. Novac za aparat smo prikupili u rekordnom roku od osam sati.

Fondacija se zahvaljuje svim građanima koji su pomogli da prikupimo ovaj novac, ali akciju nastavljamo dalje, jer je Milanu i njegovoj supruzi potrebno sve – garderoba, hrana, krov nad glavom…

Donacije možete da uplatite preko platforme donacije.rs, na linku https://www.donacije.rs/projekat/milanjovanovic/, ili na žiro račun

Primalac: Slavko Ćuruvija fondacija, Kursulina 7, Beograd
Svrha plaćanja: Podrška Milanu Jovanoviću
Šifra plaćanja: 287
Broj računa: 160-491244-65
Poziv na broj: MJ2018