VIŠE OD 7200 POTPISA PROTIV DRŽAVNE KONTROLE NAD MEDIJIMA

25. oktobar 2023.


NAPOMENA: Potpisivanje peticije je završeno 26. 10. u 12.00, posle usvajanja medijskih zakona u Skupštini. Prikupljeno je 7264 potpisa za manje od 24 časa.

Skupština Srbije izlasala izmene Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima. 

Iako je novim zakonima trebalo da se unapredi nezavisnost medija u Srbiji, u nacrtima zakona, koje je Vlada Srbije usvojila, ostaju sporne tri ključne tačke koje poništavaju pozitivne promene. 

 1. Novi zakoni dozvoljavaju državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije, čime se omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem
 2. Novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana, pa tako ovo telo može da nastavi da žmuri  na kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne polaže računa nikome
 3. Novi zakoni nisu rešili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama, niti su obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsednik države i Vlade, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje i da o tome obaveštavaju građane

Zato smo zahtevali da se u nacrtima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima koji će se naći pred poslanicima Srbije: 

 1. Hitno obrišu članovi kojima se državnim preduzećima poput Telekoma Srbija omogućava da imaju medije u svom vlasništvu
 2. Hitno unesu odredbe koje omogućavaju sudsku i građansku kontrolu postupanja REM-a po žalbama građana i organizacija
 3. Hitno unesu odredbe kojima se ograničavaju funkcionerske kampanje i propisuju kriterijumi i metodologija na osnovu koje REM prati izveštavanje medija tokom izbornih kampanja

S obzirom da će poslanici o predlozima zakona glasati u vrlo kratkom roku, imamo jako malo vremena da reagujemo i promenimo zakone u korist poštenog i profesionalnog novinarstva, te vas molimo da potpišete ovu peticiju što pre i dodatno je podelite sa svojim kolegama!

Iako predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija, premijerka i poslanici vladajuće stranke neprestano tvrde da su predlozi dva medijska zakona dobila podršku svih učesnika u procesu, Koalicija za slobodu medija i CRTA ostaju pri stavu da tri ključne sporne tačke mogu proizvesti nesagledive posledice po slobodu izražavanja u Republici Srbiji i poništiti sva unapređena rešenja koja nacrti ovih zakona sadrže. 

Ceo tekst peticije nalazi se u nastavku. Ova peticija je bila upućena Predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministru za informisanje i telekomunikacije Mihajlu Jovanoviću i narodnim poslanicima Skupštine Srbije.


Tekst peticije

ANA BRNABIĆ, PREDSEDNICA VLADE REPUBLIKE SRBIJE
Kabinet predsednice Vlade
Beograd, Nemanjina 11
MIHAJLO JOVANOVIĆ, MINISTAR ZA INFORMISANJE I TELEKOMUNIKACIJE
Ministarstvo informisanja i telekomunikacija
Beograd, Pariska 7
NARODNI POSLANICI
Narodna skupština Republike Srbije
Beograd, Trg Nikole Pašića 13

 

Na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije, dole potpisani građani, podnose i zahtevaju odgovor na

PETICIJU

Skupština Srbije će uskoro glasati o izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima. 

Iako je novim zakonima trebalo da se unapredi nezavisnost medija u Srbiji, u nacrtima zakona, koje je Vlada Srbije usvojila, ostaju sporne tri ključne tačke koje poništavaju pozitivne promene. 

 1. Novi zakoni omogućavaju državnom Telekom Srbije da osniva i kupuje medije, čime se omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem
 2. Novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana, pa tako ovo telo može da nastavi da žmuri  na kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne plaže računa nikome
 3. Novi zakoni nisu rešili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama, niti su obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsednik države i Vlade, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje, i da o tome obaveštavaju građane

Zato zahtevamo da se u nacrtima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima koji će se naći pred poslanicima Srbije: 

 • Hitno obrišu odredbe kojima se državnim preduzećima poput Telekoma, omogućava da imaju medije u vlasništvu
 • Hitno unesu odredbekoje omogućavaju sudsku i građansku kontrolu postupanja REM-a po žalbama građana i organizacija
 • Hitno unesu odredbe kojima se ograničavaju funkcionerske kampanje i propisuju kriterijumi i metodologija na osnovu koje REM prati izveštavanje medija tokom izbornih kampanja

Nezavisni i slobodni mediji koji informišu u interesu javnosti i bez cenzure, jesu ključni za razvoj demokratije i za unapređenje kvaliteta svakodnevnog života građana. 

Zbog toga su nam potrebni medijski zakoni koji omogućavaju fer tržišnu utakmicu, neguju profesionalno i pošteno novinarstvo, brane slobodne medije od cenzure i pritisaka i obezbeđuju dosledno poštovanje prava građana da budu informisani i prava na slobodu izražavanja. 

Na dnevnom redu tekuće sednice parlamenta nalaze se Vladini predlozi Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima. 

Ovi zakoni vraćaju vlasništvo države u medijima, kroz omogućavanje Telekomu Srbija da osniva sopstvene medije. 

Važeći Zakon o javnom informisanju i medijima izričito zabranjuje Republici Srbiji, autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave, kao i ustanovama, preduzećima i drugim pravnim licima koja su u celini ili delu u državnoj svojini, odnosno koja se u celini ili delom finansira iz javnih prihoda, da osnivaju medije. I pored ove zabrane, Telekom Srbija je u prethodnom periodu osnivao i kupovao medije, bez ikakvih posledica. 

Sada Vlada želi da legalizuje te medije, izuzimanjem Telekoma Srbija iz zabrane u novim predlozima zakona. 

Ukoliko ovakvo zakonsko rešenje bude izglasano u parlamentu, novcem nas, poreskih obveznika, Telekomu će biti omogućeno da remeti ionako devastirano medijsko tržište, dodatno osiromaši nezavisne medije koji su na ivici opstanka i da nesmetano prećutkuje važne vesti i informacije, širi propagandu i manipulativne sadržaje. 

Zato tražimo od Vlade i Ministarstva da povuku ove članove iz predloga zakona, a od narodnih poslanika da ne prihvate takvo rešenje. 

U delu koji se tiče postupanja REM-a po prijavama građana i organizacija, predlog zakona onemogućava građansku kontrolu odluka regulatora. 

Predlogom zakona, svim građanima čije je pravo povređeno u programima emitera, kao i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, onemogućen je bilo kakav mehanizam žalbe na odluke REM-a. Dosadašnja praksa je pokazala da Savet REM-a, bez ikakvog obrazloženja i suprotno mišljenjima stručne službe, odbacuje prijave. Praksa je pokazala i to da REM, takođe bez bilo kakvog obrazloženja i zvanične odluke, čak i ne raspravlja o prijavama za teška kršenja zakona u programima nacionalnih televizija. 

Zato tražimo da se podnosiocima prijave omogući da imaju svojstvo stranke u postupku, po sili zakona, što ovim predlozima zakona nije učinjeno. Pored toga što kršenje profesionalnih standarda i promovisanje nasilja u medijima, kao i odluke REM-a, utiču na sve građane Republike Srbije, razlozi za uvođenje statusa stranke u postupku su vezani za praktično nepostojanje zaštite javnog interesa. Organizacije, udruženja i pojedinci su, između ostalih, i legitimni čuvari javnog interesa, i njihova reakcija je neophodna jer Regulator i zakonom propisani zaštitnici javnog interesa u praksi ne ulažu napor da ovaj interes zaista i zaštite. 

U predlogu Zakona o elektronskim medijima, ostala su sporna rešenja koja regulišu medijsko pokrivanje izbornih kampanja i nisu usvojene odredbe koje bi zaustavile zloupotrebe. 

Posmatračke misije na prethodnim izborima identifikovale dva ključna problema: medijsko izveštavanje o aktivnostima predsednika Republike i drugih javnih funkcionera koji su istovremeno i kandidati na izborima, kao i problemi vezani za nadzor i kontrolu usklađenosti sa normativnim okvirom.

Uzevši u obzir nalaze i preporuke posmatračkih misija, u svom zajedničkom mišljenju ODIHR i Venecijanske komisije  preporučuju uvođenje zabrane medijskog praćenja određenih institucionalnih događaja i svih vrsta reklamnih kampanja vlade – sa opravdanim izuzecima – tokom čitavog izbornog perioda. 

Dodatni problem je u tome što Predlog zakona ne obavezuje REM da u metodologiju za praćenje ponašanja emitera tokom kampanje uvrsti medije sa nacionalnom pokrivenošću i da uredi način određivanja uzorka monitoringa sa fokusom na gledanost, kao i da pogledu obuhvata, ne prati isključivo izborne programe (informisanje o kampanji, intervjue i debate) već da se monitoring proširi i na izveštavanje o javnim funkcionerima.

Takođe, predlog zakona ne obavezuje REM da periodično izveštava o nalazima monitoringa tokom kampanje. Imajući u vidu da je Regulator zanemario svoju dužnost da o nalazima monitoringa obaveštava javnost (parlamentarni izbori 2016, predsednički izbori 2017, beogradski izbori 2018.) neophodno je ovim zakonom obavezati REM da transparentno i istinito obaveštava građane o nalazima monitoringa.

 

Potpisnici

 

7,268 Dragana Lajšić
7,267 Ilija Ostojić
7,266 Desanka Dunčić Nestranačka
7,265 Milica Vojnović gradjanka
7,264 Mira Bjelaković
7,263 Đerđika Papulin
7,262 Stana Jovanović O
7,261 Dragan Stojanovic
7,260 Petra Milošević
7,259 Bata JURIC Penzionerska
7,258 Neda Stefanovic
7,257 Nerina Caterina Strajnic
7,256 Milan Mihajlović
7,255 Miroslava Radić
7,254 slobodan kovacevic
7,253 Jadranka Ljubojevic
7,252 Mila Juric Penzionetska
7,251 Aleksandar Tomic
7,250 Jasmina Gradinac
7,249 Isidora Jovanovic
7,248 Olga Erdeljan Stanić
7,247 Vesna Nemet
7,246 Marjan Petković
7,245 Dragana Mihgajlovic
7,244 Zvezdana Veličković
7,243 Tanja Marjanovic
7,242 Aleksandar Dervisevic
7,241 Milica Raković opozicija
7,240 Jasmina Delić
7,239 Srdjan Radujko
7,238 Dejan Jablanov
7,237 Djordje Radenkovic
7,236 Mustafa Durovic
7,235 Jelena Kantar Kostić
7,234 Jovana Mirković
7,233 Dragica Mujkovic
7,232 Branislav Đurović
7,231 Mina Ađanski
7,230 Nikola Marković
7,229 Dara Lukic Penzioner
7,228 Vuk Majkić
7,227 Srđan Strajnić
7,226 Slobodan Ljiljak
7,225 Aleksandar Vlatkovic
7,224 Milica MILOJEVIC
7,223 Ivan Dobrenov
7,222 Budimir Bulatović
7,221 Jelena Djakovic Libra Consulting doo
7,220 Dusan Drazic
7,219 Branko Bošković