Specijalni sud (foto: Jana Nikolić, SĆF)

Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije 5, 6. i 9. oktobra

19. septembar 2020.


Ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije biće održano 5, 6. i 9. oktobra, saznaje Slavko Ćuruvija fondacija.

Piše: Denis Kolundžija

Ročišta će, kao i u slučaju prethodnog suđenja, koje je trajalo od 2015. do 2019. godine, biti održana pred većem Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (tzv. Specijalni sud), navodi se u sudskom pozivu u koji je SĆF imala uvid.

Do ponovljenog suđenja dolazi mesec dana nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu, kojom su četvorica bivših pripadnika Resora državne bezbednosti osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Iz Specijalnog suda ranije su rekli za Cenzolovku da su odluku Apelacionog suda dobili 7. septembra i da je predmet odmah „iznet u rad postupajućem veću pod novim brojem K.Po1 73/20“, te da će „vrlo uskoro“ biti zakazan pretres.

odluci Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, koja je jednoglasno doneta 15. jula i koja je izazvala kritike i domaćih i stranih novinarskih organizacija, navodi se da je prvostepeni sud „izrekom presude povredio objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu, čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka“.

Za Apelacioni sud je, kako se navodi u odluci, najspornije bilo označavanje N. N. lica kao direktnog izvršioca ubistva, dok je u optužnici koju je zastupao Milenko Mandić za to delo bio optužen Miroslav Kurak. Kuraku se inače sudilo u odsustvu pošto je već godinama nedostupan našim državnim organima.

Slobodan Ružić, advokat dece Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta, objasnio je za Cenzolovku da na ponovljenom suđenju ne treba očekivati izvođenje novih dokaza i svedoka vezanih za ubistvo koje se dogodilo pre 21 godinu, jer to apelacija nije ni tražila. Od sudija se, rekao je Ružić, traži da kvalitetno obrazlože presudu na osnovu onog što već imaju, da sve to smeste u kontekst drugih ubistava koja je izvršio režim Slobodana Miloševića i da, kako nam je laički objasnio, „malo mućnu glavom, ulože veći trud i kvalitetno obrazlože presudu“.

Na prvostepenu presudu žalbe su uložili i zamenik tužioca i branioci optuženih, a javne sednice na kojima su razmatrane žalbe održane su 7.i 8. jula ove godine.

Prvostepenom presudom, koja je doneta 5. aprila 2019. nakon bezmalo četiri godine suđenja i 20 godina posle ubistva Slavka Ćuruvije, na po 30 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković i Milan Radonjić, dok su zatvorske kazne od po 20 godina dobili Ratko Romić i Miroslav Kurak.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.