Foto: Marko Risović, SĆF

Počela sa radom četvrta Škola digitalnog novinarstva

1. april 2019.


I ove godine obuka za mlade novinare iz oblasti digitalnog, analitičkog, istraživačkog novinarstva i medijske etike

Četvrta Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije za mlade novinare i novinarke počela je sa radom u subotu, 30 marta, kada su na uvodnoj radionici predavači predstavili program po kome će se nastava odvijati tokom trajanja Škole.

Školu digitalnog novinarstva ove godine će pohađati Anja Rakić, Miljana Đorđević, Ivana Kragulj, Luka Petrović, Aleksandra Marković, Danka Mihajlović, Marijana Stevanović, Magda Anastasijević, Sara Ostojić, Tara Petrović i Nikolija Čodanović.

Uvodnu radionicu otvorila je Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije, koja je naglasila posvećenost Fondacije ka radu sa mladim novinarima, i poručila polaznicima da na najbolji mogući način iskoriste znanja koja će im predavači preneti tokom narednih deset nedelja, koliko traje nastava.

Uvodna predavanja održali su mentori ŠDN: Pavle Zlatić, nakadašnji glavni i odgovorni urednik sajta B92, koji i ove godine vodi kurs digitalnog novinarstva, Antonela Riha, novinarka i bivša urednica u B92, NIN-u i RTS-u, koja će predavati analitičko novinarstvo, Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, koja će predavati novinarsku etiku i standarde, i glavni i odgovorni urednik Cenzolovke Perica Gunjić, koji će voditi kurs iz istraživačkog novinarstva.

Škola digitalnog novinarstva je jedan od načina na koje Slavko Ćuruvija fondacija želi da pomogne mladim novinarima, i da ih ohrabri da, uprkos sve težem položaju novinara i medija, što profesionalnije obavljaju svoj posao.

Nastava će se prevashodno odvijati onlajn, a biće organizovane još dve vikend-radionice u Beogradu. Škola će trajati do 9. juna.

Škola digitalnog novinarstva održava se zahvaljujući podršci američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).