OSUĐUJEMO HAPŠENJE MIROVNIH AKTIVISTKINJA AIDE ĆOROVIĆ I JELENE JAĆIMOVIĆ

9. novembar 2921.


Organizacije okupljene oko Platforme Tri slobode oštro osuđuju hapšenje mirovnih aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, koje su brutalno privedene od strane policajaca u civilu dok su protestovale protiv murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i traže obustavljanje svih postupaka protiv njih. Na dan borbe protiv fašizma, hapšenje aktivistkinja za ljudska prava i svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji.

Podsećamo da je rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova nelegalno zabranjen skup Inicijative mladih za ljudska prava u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, zbog navodne opasnosti po bezbednost ljudi i imovine. Ministar Aleksandar Vulin se potom oglasio saopštenjem u kome je ovu akciju okarakterisao kao “licemernu, podlu i vođenu zlom namerom”. Na sam dan prvobitno zakazanog protesta, a prema svedočenjima očevidaca, pripadnici MUP su zaustavljali i legitimisali građane/ke koji su se zatekli u neposrednoj blizini murala. 

Podsećamo da je hapšenje Maje Stojanović, sada izvršne direktorke Građanskih inicijativa pre 14 godina nakon slične akcije protiv Ratka Mladića završeno tako što je ona proglašena zatvorenicom savesti od strane Amnesty International, a predsednik Srbije platio tada dosuđenu prekršajnu kaznu. Ponavljanje ovakvih katastrofalnih grešaka od strane vlasti u Srbiji nas vraća u nazad i pokazuje da Srbija ide u pravcu slavljenja zločina, a ne demokratizacije.  

U svom saopštenju, MUP je naveo da je “mnogo onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava”. Umesto toga, večeras u Beogradu svedočimo brutalnoj demonstraciji sile nad mirovnim aktivistkinjama od strane neuniformisanih lica, a u svrhu odbrane ratnohuškačke politike. 

Potpisnice:

 

 1. Građanske inicijative
 2. Inicijativa mladih za ljudska prava
 3. Centar za kulturnu dekontaminaciju
 4. Incijativa za socijalna i ekonomska prava- A11
 5. Beogradski centar za bezbednosnu politiku
 6. Trag Fondacija
 7. Slavko Ćuruvija Fondacija
 8. Helsinški odbor za ljudska prava Srbija
 9. Beogradski centar za ljudska prava
 10. Partneri Srbija
 11. Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
 12. Žene u crnom
 13. Autonomni ženski centar
 14. Novi optimizam
 15. Centar za praktičnu politiku
 16. Srbija u pokretu
 17. CRTA
 18. Naša zadužbina
 19. Catalyst Balkans
 20. Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)
 21. Transparentnost Srbija

 

Foto: Instagram / Kamerades, Nemanja Jovanović