Obustava rada Anketnog odbora je izmeštanje dijaloga o suzbijanju nasilja iz institucija

21. jul 2023.


Na delu je čin ekstremnog nasilja nad institucijom Narodne skupštine budući da je odluka narodnih poslanika preinačena bez izjašnjavanja narodnih poslanika, a sve kako bi se obustavio rad Anketnog odbora u vezi sa zločinima od 3. i 4. maja, odnosno kako bi vlast izbegla rizik da politička odgovornost za eksploziju nasilja u društvu postane vidljivija kroz rad tog skupštinskog tela.

Odluka o osnivanju Anketnog odbora koju je usvojilo 193 poslanika Narodne skupštine glasanjem u plenumu sada se gazi bezimenim saopštenjem za javnost. Od te odluke mogu da odustanu samo narodni poslanici ponovnim glasanjem.

Vlast se skriva iza bola porodica ubijene dece, usput prenebregavajući da do sada porodice žrtava iz Malog Orašja i Dubone nisu zahtevale da se obustavi rad Anketnog odbora.

Ova uzurpacija Narodne skupštine je još jedan dokaz da institucije koje bi trebalo da budu stub sistema generišu nasilje umesto da se bore protiv njega.

Ovim povodom pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u subotu, 22. jula, u 10 sati u Envoy-u (Gospodar Jevremova 47).

Mreže udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja