O čemu Srbija ćuti: Objavljena šestomesečna istraživanja novinara lokalnih medija

7. jun 2016.


Drugi projekat Slavko Ćuruvija fondacije završen objavljivanjem istraživačkih priča o temama o kojima se ranije nije pisalo u Subotici, Senti, Nišu, Kragujevcu i Odžacima

Posle šest meseci istraživanja objavljeno je osam priča iz pet gradova u Srbiji u okviru drugog po redu projekta podrške lokalnim medijima Slavko Ćuruvija fondacije – O čemu Srbija ćuti.

Novinarka Kragujevačkih Violeta Glišić istraživala je sudske epiloge poznatih afera koje su poslednjih desetak godina dolazile iz Kragujevca i o tome napisala seriju tekstova:

– Zašto toliko dugo traje proces osumnjičenima u aferi Indeks o kupovini ispita na Kragujevačkom univerzitetu? Kako je tužilaštvo odustalo od gonjenja profesora Olivera Antića, savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića?

– Zašto su prošle četiri godine od navodno sumnjive prodaje fudbalera Radničkog iz Kragujevca Filipa Kostića do početka suđenja?

– Kako to da niko neće odgovarati zbog toga što su 2014. godine torte nađene na otpadu završile na kragujevačkim pijacama?

Portal Moj Bečej objavio je istraživanje novinarke Ane Aćimov o tome zašto je novac iz svih javnih nabavki za saobraćaj u Senti dobila jedna firma i tako zaradila gotovo 50 miliona dinara.

Magločistač iz Subotice i novinarka Natalija Jakovljević istraživali su kome ide novac iz gradskog budžeta i posle višemesečnog istraživanja dokazali da postoji politički uticaj prilikom konkursnog finansiranja medija.

Novinar Denis Kolundžija je na novosadskom portalu 021.rs objavio rezultate istraživanja o lošem kvalitetu vode u Odžacima, problemu koji građane te opštine muči decenijama, ali ni nova vlast ne radi ništa da ga otkloni.

Ljubica Jocić, novinarka Južnih vesti iz Niša, proverila je zašto toliki političari u ovom gradu i dalje zauzimaju mesta u upravnim odborima najvećih sportskih klubova, kada to Zakon o sportu zabranjuje.

Neke od ovih priča bile su zanimljive i nacionalnim medijima, pa su, pored nekoliko portala, objavljene i u dnevnom listu Danas.

Ove priče su izabrane na konkursu Slavko Ćuruvija fondacije u oktobru prošle godine. Za njih je žiri procenio da su od velikog značaja za lokalnu zajednicu, a da je pritom reč o temi o kojoj nije dovoljno ili nije uopšte izveštavano.

Cilj drugog konkursa „O čemu Srbija ćuti?” Slavko Ćuruvija fondacije bio je da unapredi znanje i veštine novinara lokalnih internet i štampanih medija u analitičkom i istraživačkom novinarstvu, kao i pospešivanje saradnje lokalnih medija – tako što su pomenuti mediji objavili i priče iz drugih gradova.

Novinari su priče radili uz mentorsku podršku novinarke Antonele Rihe, direktora Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branka Čečena, glavnog i odgovornog urednika CINS-a Dina Jahića, izvršnog urednika Cenzolovke Zorana B. Nikolića i glavnog urednika Cenzolovke Perice Gunjića.

Konkurs je realizovan uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država.