Foto: SĆF

Novinarska etika, tehnike istraživanja i intervjua, multimedija: Održana druga radionica Škole digitalnog novinarstva

22. april 2024.


Devet polaznica i polaznika devete generacije Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije učestvovalo je na drugoj radionici u Beogradu, na kojoj se govorilo o istraživačkom i digitalnom novinarstvu, naprednom pretraživanju, digitalnoj bezbednosti novinara, medijskoj etici, multimediji i vođenju intervjua

Devet polaznika i polaznica Škole digitalnog novinarstva (ŠDN) u organizaciji Slavko Ćuruvija fondacije okupilo se proteklog vikenda u Beogradu na drugoj radionici, većim delom posvećenoj istraživačkom novinarstvu.

O naprednim metodama pretraživanja interneta, kao i digitalnoj bezbednosti novinara, te čuvanju poverljivih dokumenata – polaznike i polaznice učila je Milica Stojanović, istraživačka novinarka BIRN-a, dok im je o proveri podataka govorila istraživačka novinarka Marija Vučić (Raskrikavanje).

Razgovor o istraživačkom novinarstvu na primeru Boston Glouba i tamošnjeg istraživačkog tima Spotlight (po kome je snimljen Oskarom nagrađeni film) nastavljen je i sa slobodnim novinarom i bivšim direktorom CINS-a Brankom Čečenom, koji je bio u poseti ovoj redakciji.

Održan je i redakcijski sastanak Škole digitalnog novinarstva, na kome se razgovaralo o temama  koje polaznice i polaznici istražuju i kojima će posvetiti završne radove.

O kreiranju i plasiranju multimedijalnog sadržaja govorila je Lamija Alečković, mentorka ŠDN u oblasti multimedije i mobilnog novinarstva.

Polaznici i polaznice su potom razmenili utiske o jednomesečnom kursu digitalnog novinarstva, koji vodi Pavle Zlatić, vođa digitalnog tima u IREX-u.

O novinarskoj etici, uz osvrt na primere kršenja profesionalnih standarda u medijima o kojima se raspravljalo na Komisiji za žalbe Saveta za štampu – među kojima posebno o masovnim kršenjima Kodeksa tokom izveštavanja o nestanku devojčice u selu pored Bora – sa polaznicima škole razgovarala je urednica u Fonetu Tamara Skrozza, mentorka na kursu etike.

Novinarka N1 Danica Vučenić govorila je o pripremi i vođenju intervjua, te tehnikama i pravilima kojih novinari treba da se drže tokom razgovora sa sagovornicima.

Devetu generaciju Škole digitalnog novinarstva čine Dragan Jevremović (Niš), Aleksandar Đokić (Niš), Ana Adamović (Niš), Isidora Martać (Novi Sad), Emir Kahrimanović (Novi Sad), Marija Ćelić (Sombor), Nina Čolić (Beograd), Željko Bošnjaković (Beograd) i Teodora Brkić (Beograd).

Slavko Ćuruvija fondacija organizuje Školu digitalnog novinarstva od 2015. godine, uz podršku američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy).

Namenjena je mladim novinarkama i novinarima pre svega lokalnih medija, kao i studentima novinarstva.