Foto: Marko RIsović

Počela deveta Škola digitalnog novinarstva

25. mart 2024.


Proteklog vikenda počela je u Beogradu deveta Škola digitalnog novinarstva u organizaciji Slavko Ćuruvija fondacije, koja je okupila devetoro mladih novinarki i novinara i studenata i studentkinja novinarstva iz Niša, Novog Sada, Beograda i Sombora.

Nastava je počela uvodnim predavanjima o digitalnom, analitičkom, mobilnom i istraživačkom novinarstvu, te o novinarskim standardima i medijskoj etici.

Škola će trajati nešto više od dva meseca, od 23. marta do 2. juna, tokom kojih će novinari/ke pratiti onlajn predavanja i tri radionice uživo u Beogradu.

Počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije Jelena Ćuruvija Đurica rekla je na otvaranju da je Škola digitalnog novinarstva danas već priznata i poznata i da su njeno glavno bogatstvo profesori za koje se dokazalo da su najbolji predavači, koji ne samo da imaju znanje i iskustvo, nego znaju i da to prenesu.

Ona je poručila polaznicima da je na njima da maksimalno iskoriste kvalitet koji im škola nudi, a da će im predavači biti dostupni za pomoć i podršku i nakon završetka programa.

Ivana Stevanović, izvršna direktorka SĆF, čestitala je polaznicima što su prošli ovogodišnju veoma jaku konkurenciju i poželela im da, kao i mnogi dosadašnji polaznici, postanu uspešni i nagrađivani novinari i novinarke.

Devetu generaciju Škole digitalnog novinarstva čine Dragan Jevremović (Niš), Aleksandar Đokić (Niš), Ana Adamović (Niš), Isidora Martać (Novi Sad), Emir Kahrimanović (Novi Sad), Marija Ćelić (Sombor), Nina Čolić (Beograd), Željko Bošnjaković (Beograd) i Teodora Brkić (Beograd).

Kao i prethodnih godina, o digitalnom, istraživačkom, analitičkom, mobilnom novinarstvu i multimediji, te o medijskoj etici i novinarskim standardima kao i o iskušenjima vezanim za primenu veštačke inteligencije u medijima, polaznike će učiti vođa tima za digitalne medije u IREX-u Pavle Zlatić, novinarka i bivša urednica u B92, NIN-u i RTS-u Antonela Riha, zamenica glavnog urednika agencije FoNet i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza, stručnjakinja za multimediju i digitalno novinarstvo Lamija Alečković i glavni i odgovorni urednik sajta Cenzolovka Perica Gunjić.

Kao i dosad, svoja znanja i iskustva će podeliti i drugi poznati novinari, kao gostujući predavači.

Slavko Ćuruvija fondacija organizuje Školu digitalnog novinarstva od 2015. godine, uz podršku američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy). Namenjena je mladim novinarkama i novinarima pre svega lokalnih medija, kao i studentima novinarstva.