Nedelja prava javnosti da zna od 24. do 28. septembra

21. septembar 2018.


U susret „Međunarodnom danu prava javnosti da zna“ koji se obeležava 28. septembra, u Srbiji će od ponedeljka u više gradova biti organizovana kampanja upoznavanja građana sa zakonskim pravom na informacije od javnog značaja

Obaveza činjenja informacija od javnog značaja dostupnim javnosti, kao i mehanizam za ostvarivanje te obaveze kroz instituciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u Srbiji je na snazi od 2004. godine kada je donet Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U pitanju je propis koji je, pre svega kroz rad istraživačkih novinara i udruženja građana do sada omogućio uvid u veliki broj činjenica od značaja za građane Srbije, od raspolaganja javnim novcem do slučajeva korupcije i sukoba interesa.

Nacrt izmena ovog Zakona, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad institucija. Naime, predloženo je da se iz kruga organa na koje se Zakon odnosi isključe državna preduzeća koja su organizovana kao društva kapitala, dok bi se sa druge strane organima vlasti omogućilo da protiv odluka Poverenika povedu upravni spor, a samim tim i da dodatno odlože izvršenja njegovih rešenja.

Tim povodom u okviru kampanje „Srbija do informacija“ u više gradova u zemlji (Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor) tokom „Nedelje prava javnosti da zna“ biće organizovane ulične akcije pod nazivom „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“. Cilj akcije je da se građani na interesantan način informišu o ovom važnom pravu.

Inicijativu za odbranu prava javnosti na informacije od javnog značaja pokrenula je grupa organizacija civilnog društva koju čine, između ostalih, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Njima se do sada pridružilo oko 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

U okviru javne rasprave nadležnom Ministarstvu se obratilo preko hiljadu građana sa zahtevom da se predložene izmene ne usvoje, ali uprkos velikom pritisku Ministarstvo do sada nije odgovorilo na pristigle primedbe.