Narađena fotografija Marka Risovića

Marko Risović dobitnik druge nagrade Bete za fotografiju novinara Milana Jovanovića

6. jun 2019.


Saradnik Slavko Ćuruvija fondacije Marko Risović dobitnik je druge nagrade na 16. međunarodnom konkursu Betine fotografije godine za fotografiju novinara Milana Jovanovića, koju je snimio u njegovoj spaljenoj kući u okviru serijala „Novinarske priče“ rađenog u produkciji SĆF.

Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija

Prvu nagradu na ovom uglednom regionalnom konkursu, na koji su ove godine pristigla 294 rada 79 autora iz osam zemalja, osvojio je Vladimir Živojinović za fotografiju iz Srebrenice, koju je objavio BBC Srbija, dok je treću nagradu dobio Sava Radovanović, fotograf Tanjuga.

„Ova nagrada mi je važna pre svega zato što će na neki način ponovo aktuelizovati i iz nove perspektive ukazati na značaj priče o životu i radu novinara lokalnih medija u Srbiji, na kojoj sam u prethodnom periodu radio sa Slavko Ćuruvija fondacijom. Milan Jovanović, čovek koji sedi na stepenicama svoje spaljene kuće, predstavlja personifikaciju svih novinara i novinarki lokalnih medija u Srbiji, heroja koji ne žele da se sklone niti da zažmure, već se časno i odvažno, u duhu svoje profesije, bore protiv korupcije, kriminala i samovolje lokalnih moćnika i na taj način se u ime svih nas bore i zalažu za osnovne vrednosti demokratije“, kaže Risović u izjavi za portal Slavko Ćuruvija fondacije.

On dodaje da je na nama da pokažemo da nam je zaista stalo do navedenih vrednosti i da tim novinarima pružimo svu moguću pomoć i podršku, da ih ne ostavimo na cedilu, nezaštićene i ranjive u prvim borbenim redovima.

„Moj način pružanja podrške bio je da pokušam da ispričam iskrenu i emotivnu priču o njihovoj borbi“, kaže Risović, koji će deo novčane nagrade priložiti u fond za obnovu Milanove kuće.

Stručni žiri, u kom su bili istoričarka umetnosti Milena Marjanović i fotografi Nenad Petrović i Imre Sabo, odabrao je, pored pobedničkih, i 44 fotografije koje će do 27. juna biti izložene u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Betina fotografija godine je jedini međunarodni konkurs profesionalne fotografije u regionu koji uživa visok kredibilitet i u struci i u javnosti, te doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca i međusobnom razumevanju.

Pobednička fotografija Marka Risovića bila je u aprilu izložena i u „Dorćol placu“ kao deo izložbe „Novinarstvo. Ovde. Sada, koju je organizovala Slavko Ćuruvija fondacija.

Foto: SCF