Foto: Twitter

KSM i Platforma Tri slobode: Pronaći nalogodavce targetiranja novinarke Isidore Kovačević

17. decembar 2021.


Koalicija za slobodu medija i platforma Tri slobode najoštrije osuđuju targetiranje lokalnog medija “Podrinske” i njihove glavne i odgovorne urednice Isidore Kovačević, stoga zahteva da se pod hitno pronađu počinioci i nalogodavci tog čina.

Naime, prema dostupnim informacijama, u ranim jutarnjim časovima 17. decembra pojavila se na visokokvalitetnom papiru u boji, „poternicu“ za glavnom i odgovornom urednicom „Podrinskih“, Isidorom Kovačević. Pored nje na plakatu jeste advokat Aleksandar Mijailović i maloletno lice V.A.

Prema rečima kolega iz lista „Podrinske“, razlog ovog “poziva na linč” jeste činjenica da vlast u Šapcu i pored finansijskog pritiska koji sprovodi nad ovom redakcijom, kao i konstantnih pretnji njihovih botova preko društvenih mreža – nije uspela da „ugasi“ ovaj list.

Brojnim člancima u kojima se otkrivaju činjenice o delovanju visokih funkcionera šabačke vlasti, ali i šteti koju strani „investitori“ planiraju da naprave u Pocerini, Jadru, Rađevini i drugim mestima u Srbiji, glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“, Isidora Kovačević, očito je skrenula pažnju na sebe i postala smetnja.

Dole potpisane organizacije, asocijacije i mediji traže od policije i tužilaštva da hitno reaguju jer je potpuno jasno da je sada i život ove mlade novinarke ozbiljno ugrožen. Takođe, tražimo da se otkrije ko je naručio štampanje ovakvih„poternica“, odnosno koja štamparija je te „poternice“ uradila.

.
Asocijacija medija
Asocijacija onlajn medija (AOM)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“
Slavko Ćuruvija Fondacija
A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
Autonomni ženski centar
Beogradski centar za bezbednosnu politiku
Beogradski centar za ljudska prava
CRTA
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Centar za praktičnu politiku
Građanske inicijative
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Inicijativa mladih za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)
Naša zadužbina
Novi optimizam
Partneri Srbija
Trag fondacija
Novinska Agencija BETA