Koalicija za slobodu medija: Zaustaviti ratnohuškačke i senzacionalističke objave u medijima

1. mart 2022.


Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje ratnohuškačke naslove i objave u medijima koji se pojavljuju povodom rata u Ukrajini. Ne postoji nijedan razlog koji bi opravdao podršku agresiji na ovu zemlju.

Pozivamo Regulatorno telo za elektronske medije da iskoristi sve svoje zakonske mehanizme da spreči zloupotrebu medija i da ozbiljno sankcioniše one koji krše pravila objektivnog i izbalansiranog izveštavanja, šire ratnu propagandu i distribuiraju lažne vesti o ratu u Ukrajini.

Pozivamo i novinare i novinarke da se suprotstave rathnohuškačkoj retorici u svojim redakcijama. Podsećamo ih da nas Kodeks novinara Srbije obavezuje da vodimo računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči. Pravo da odbiju da izvrše nalog urednika ako bi se postupanjem u skladu s tim nalogom kršio propis, pravila struke i etika novinarske profesije, novinarima omogućava i Zakon o javnom informisanju i medijima.

Društvena odgovornost i elementarna empatija nalažu da budemo solidarni sa nevinim žrtvama oružanih sukoba i da učinimo sve da zajednicu zaštitimo od konflikta.

Srbija, koja tvrdi da je njeno strateško opredeljnje članstvo u Evropskoj uniji, mora da obezbedi svojim građanima kvalitetno informisanje, i u obavezi je da se njene institucije suprotstave ratnoj propagandi i tendencijama opravdanja oružanih sukoba.

Koalicija za slobodu medija poziva sve novinare i medijske radnike u Srbiji da se ponašaju odgovorno i da učine sve da ne budu zloupotrebljeni i pretvoreni u navijače rata.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.