Koalicija za slobodu medija: Proganjanje i maltretiranje OK Radija mora biti zaustavljeno

17. jun 2022.


Vlasnicu OK Radija iz Vranja Oliveru Vladković ponovo je posetio Dejan Nikolić Kantar, koji joj duže vreme preti i ugrožava imovinu, samo dan nakon što je u Vranju bila Radna grupa za bezbednost novinara upravo tim povodom. Inače, Nikolić je u ovom trenutku, na izdržavanju kazne zatvora za nasilničko ponašanje, koju izdržava u svojoj kući, uz dozvolu za svakodnevno napuštanje, radi obilaženja svojih gradilišta, odmora ili relaksacije.

OK Radio u Vranju i kafe No Comment koji funkcioniše u okviru ove medijske kuće, izloženi su mesecima ozbiljnim napadima i pretnjama. Pretnje traju od kako je vlasnica radija inspekciji prijavila investitora koji uz njen objekat gradi bez potrebnih dozvola. Pošto je inspekcija obustavljala nelegalne radove, u više navrata izvršeni su napadi na imovinu radija.

Prvo su tokom noći polupana stakala na izlogu kafea No Comment, potom je belom farbom isprskan celokupan inventar i unutrašnjost objekta nakon čega je u kafe ušla i druga osoba i uključila spikerfon na svom telefonu, preko koga je treće lice pretilo zaposlenima.

Iako je pokrenut postupak, još jedan napad desio se pre desetak dana, kada je OK Radiju preko noći, sa spoljne strane, zazidan prozor jedne od kancelarija.

Koalicija za slobodu medija pozdravlja dosadašnji rad nadležnih organa ali zbog nastavka zastrašivanja i uznemiravanja zahteva zaustavljanje istih bez odlaganja. Policija i tužilaštvo moraju da obezbede ličnu sigrunost svih i spreče osuđivanog Dejana Nikolića Kantara ili bilo koga drugog da zastrašuju ili povrede Oliveru Vladković, odnosno zaposlene u OK Radiju i kafeu No Comment. Država je dužna da obezbedi njihovu sigurnost i zaštiti ih od samovolje i terora nasilnika.

Koalicija za slobodu medija daje punu podršku Oliveri Vladković i zaposlenima u OK Radiju da nastave da obavljaju svoj posao prfesionalno i odgovorno.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.