Koalicija za slobodu medija: Prenošenje delova knjige Zvezdana Jovanovića predstavlja diskreditaciju rada novinara koji zbog obavljanja svog posla imaju policijsku zaštitu

24. novembar 2022.


Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje odluku lista „Informer“ da objavi deo uvodne reči iz knjige „Vučje staze“ Zvezdana Jovanovića, osuđenog na 40 godina zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, kojim se targetiraju Veran Matić, produkcija B92 i Insajder.

U tekstu pod naslovom „Kriminalci i DOS radili zajedno! Zvezdan Jovanović objavio knjigu!“ objavljenom 22. novembra u listu „Informer“ između ostalog se navodi i sledeći citat iz uvodnika Jovanovićeve knjige:

– Plasirajući godinama razne ogavne serijale, tipa „Insajder“, „Dosije“, „Jedinica“ i slično iz Soroš-Matić produkcije, pokušavaju da operu spregu DOS-ovih „korisnih idiota“ sa vođama “surčinsko-zemunskog“ kriminalnog klana. Međutim, sve te njihove laži sam razotkrio i potkrepio dokazima koji su godinama držani po fiokama i arhivima državnih institucija.

Zabrinjava i činjenica da sa se list „Informer“ ni na koji način ne ograđuje od Jovanovićevih reči. Naprotiv već u sledećoj rečenici teksta navodi se kako je Jovanović „godinama skupljao „građu“ o svemu onome što je dosad bilo skriveno od javnosti“, te da „tako otkriva ko su bili „demokratski“ odabrani svedoci lažovi i kriminalci koji su „šurovali“ s ljudima iz vlasti i policije“.

Koalicija za slobodu medija ovaj postupak smatra ne samo pokušajem diskreditacije rada novinara i urednika produkcije Insajder i B92, koji su se u svojim istraživačkim i dokumentarnim serijalima svojevremeno bavili pozadinom atentata na premijera Zorana Đinđića i Jedinicom za specijalne operacije, već indirektnom pretnjom.

Podsećamo da su zbog rada na ovim serijalima Veran Matić i urednica Insajdera Brankica Stanković godinama bili pod policijskom zaštitom.

Koalicija  poziva i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, ali i sve ostale relevantne institucije i organizacije da reaguju, jer su pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi i opasni, pogotovo kada se događaju u javnom prostoru.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija fondacija.