Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Koalicija za slobodu medija: Osmi dan prekoračen rok za donošenje rešenja o prokjektima MIT – a

19. jul 2023.


Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kasni duže od nedelju dana sa donošenjem rešenja u vezi sa rezultatima koknursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od interesa za javnost. Podsećamo da su svi konkursi pokrenuti 7. marta 2023. godine Odlukama o raspisivanju konkursa u 2023. godini za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, a objavljeni 13. marta 2023. godine, na veb stranici Ministarstva informisanja i telekomunikacija: https://mit.gov.rs/vest/1608/raspisani-.konkursi-iz-oblastijavnog-informisanja-za-2023-godinu.php

Prema informacijama iz objavljenih poziva, konkursi su bili otvoreni u periodu od 13. marta 2023. godine do 12. aprila 2023. godine, a odluke o raspodeli sredstava trebalo je da se donesu najkasnije u roku od 90 dana. Poslednji dan određen kao rok za donošenje odluka je bio 11. jul. S obzirom na to da je navedeni rok iz poziva (koji je uređen i članom 24 Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja Službeni glasnik RS broj 16/2016, 8/2017 i 6/2023) protekao, propust da se odluke donesu su u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o opštem upravnom postupku. Nedonošenje odluka u rokovima određenim u propisima osim što povlači brojne posledice po medije koji su konkurisali, nosi i odgovornost za lica koji su načinili propust da se konkursi sprovedu.

Koalicija za slobodu medija uputila je dopis Ministarstvu za informisanje i telekomunikacije 15. Jula u kom je upozorila na propuste koji su se dogodili i posledice koje ti propusti proizvode. Do danas, nikakav odgovor iz Ministarstva nije stigao na prosleđeni dopis.

Ovom prilikom javno pozivamo MIT da u što kraćem mogućem roku donese rešenja o raspodeli sredstava i utvrdi odgovornost za propust da se konkursi okončaju u pravilnikom i pozivima utvrđenim rokovima.

U Beogradu,

19.07.2023.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.