Printscreen, TV Pink

Koalicija za slobodu medija: Licemerno premijerkino tugovanje zbog medijske scene

4. april 2023.


Koalicija za slobodu medija upozorava javnost da su poruke državnih zvaničnika koji javno lamentiraju nad navodno ugroženim pravima režimskih propagandista koji se izruguju pravnoj državi i novinarskoj profesiji opasne po celo društvo, jer nagoveštavaju torturu neistomišljenika i ugrožavaju sistem podele vlasti.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da odlazak u zatvor Dragana Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika prorežimskog tabloida Informer, predstavlja tužan dan za kompletnu medijsku scenu u zemlji, uz ciničnu opasku da nema pravo da komentariše sudske presude.

Na taj način premijerka ne samo da je komentarisala “sudsku presudu”, nego je komentarisala nepostojeću sudsku presudu, šireći tako lažne informacije koje o celom slučaju već danima plasira i sam Vučićević.

Performans sa odlaskom u zatvor usledio je pošto dotični odbija da plati kaznu koja mu je izrečena zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića.

Utoliko je opasnije premijerkino “nekomentarisanje” sudskih presuda, jer zapravo predstavlja otvoreni pritisak na pravosuđe.

Jednako je opasno, ali i još licemernije premijerkino tugovanje zbog medijske scene u Srbiji.

“Mogu da kažem da je najupečatljivije u svemu ovome ćutanje novinarskih i medijskih udruženja – gromoglasno ćutanje. Mislim da je to velika sramota i da sam ja na njihovom mestu bilo bi me sramota”, poručila je premijerka u opelu profesionalnom novinarstvu u Srbiji.

Ne libeći se da pomene i pojam sramote i to sve s pozicije zaštitnika i portparola one medijske scene koja je oličenje bestidnosti.

Nažalost, ovaj apsurdni performans nije samo perfomans, to je jasna demonstracija i poruka iz vrha vlasti da ostaju dosledni u urušavanju demokratskih institucija. Na redu su pravosuđe i preostali profesionalni novinari i mediji.

Pozivamo koleginice i kolege novinare da ostanu dosledni principima i etici profesije i da prijavljuju udruženjima sve pritiske i napade kojima budu izloženi.

Apelujemo i na predstavnike pravosuđa da se odupru pritiscima izvršne vlasti, jer to je i njhova obaveza.

Ćutanje znači podršku urušavanju pravne države, iz koje god javne profesije to ćutanje dolazi.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Fondacija Slavko Ćuruvija.