Koalicija za slobodu medija: Javni funkcioneri da prestanu sa opasnim targetiranjem medija

11. jul 2023.


Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje targetiranje i poziv na napade novinara N1, Nove S i novine Nova od strane člana glavnog odbora Srpske napredne stranke i direktora saobraćajnog preduzeća „Lasta“ Vladana Sekulića. Ujedno, pozivamo na njegovu odgovornost smatrajući da sa ovakvom retorikom ne može obavljati funkciju direktora javnog preduzeća

Na Sekulićevom Instagram nalogu objavljen je video spot pod nazivom “Stop stranoj propagandi” u kojem se targetiraju novinari ovih medijskih kuća uz poruku „moramo se suprotstaviti ovom zlu“ uz snimke skakavaca i drugih insekata štetočina. Tu se ističe da postoji „put ka oslobođenju“ i prikazan je isečak iz animiranog filma u kojem lik drži bacač plamena.

Podsećamo da u poslednje vreme čelnici vladajuće koalicije učestalo targetiraju novinare ovih medija, kao i da grupa ljudi kontinuirano protestvuje ispred njihovih prostorija, kao i da su im ulazili u privatni prostor.

Koalicija smatra da ovakve objave na najdirektniji načan ugrožavaju bezbednost novinara ovih medija i da dodatno stvaraju veoma opasne situacije u kojima bi moglo doći do direktnih napada na novinare, naročito zato što ovakve reči dolaze od javnih funkcionera koji predstavljaju model ponašanja građanima. U ovom teškom momentu za naše društvo Koalicija smatra da predstavnici vlasti treba da učine sve da smire tenzije u društvu, a ne da ih dodatno raspiruju.

Više puta smo već upozoravali da su ovakvi istupi veoma opasni i da posledice mogu da budu dalekosežne. Ovakva atmosfera i negtivan odnos prema novinarima i medijima prenosi se i na građane, koji, najčešće, na društvenim mrežama, takođe, upućuju pretnje, uznemiravaju i vređaju novinare i da dodatno raspiruju mržnju.

Podsećamo da je govor mržnje u Srbiji kažnjiv, što je definisano u više pravnih akata – članom 11 Zakona o zabrani diskriminacije, kao i članovima 317 i 387 Krivičnog zakonika.

Prema NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare u 2023. godini, do sredine juna od ukupno zabeleženih 69 pritiska, 39 je učinjeno od strane javnih funkcionera, a posebno dominiraju oni od strane najviših funkcionera, pre svega premijerke i narodnih poslanika.

Koalicija posebno ukazuje na opasnost ovakvih poruka jer podsećamo da živimo u društvu gde smo imali ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, koja i dalje nisu dobila konačni sudski epilog.

U Beogradu,

11.07.2023.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.