Koalicija za slobodu medija: Dodik da shvati da je sloboda medija mera slobode društva

19. jul 2023.


Koalicija za slobodu medija najoštrije osuđuje pretnje koje je dobio programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Po već viđenoj i oprobanoj matrici Gruhonjiću su nakon Dodikovih kvalifikacija počele stizati pretnje preko društvenih mreža.

Milorad Dodik je optužio Gruhonjića da “mrzi Srbe i da je to dokaz najgoreg šovinizma koji je u funkciji rušenja demokratskih i građanskih vrednosti”.

Povod za napade na Gruhonjića bilo je njegovo gostovanje na Televiziji N1, gde je govorio, između ostalog, i o presuđenim slučajevima u Srebrenici.
Ubrzo po gostovanju, programskom direktoru NDNV-a su putem društvenih mreža počele stizati pretnje, a Dodikove optužbe iskorišćene su i za napad na TV N1 tako što se tražila zabrana njenog rada na teritoriji RS.

Koalicija ukazuje Dodiku, ali i svim drugim političarima i predstavnicima vlasti, da sloboda govora, pogotovo kada je reč o iznošenju istina, igra ključnu ulogu u održavanju i jačanju demokratskog društva.

Koalicija za slobodu medija smatra da je ovakvo ponovno targetiranje Gruhonjića opasno jer izrečeno dolazi od strane javnog funkcionera, i da je u pitanju model ponašanja prema novinarima koji se pokazao kao veoma efikasno sredstvo pritiska i poruke drugima da krenu u pretnje i napade.

Ovakva atmosfera i negativan odnos prema novinarima i medijima ima za cilj da pre svega ostavi utisak na građane, koji nakon toga, najčešće na društvenim mrežama, vređaju i uznemiravaju novinare, upućuju pretnje i dodatno raspiruju mržnju.

Dodik, ali i ostali političari koji su se poslednjih dana isticali govorom mržnje, moraju shvatiti značaj slobode govora jer u suprotnom idemo u smeru koji šalje poruku šta vas čeka ukoliko kažete ono što mislite, i vodi ka urušavanju osnovnih vrednosti u društvu. Sloboda medija je zapravo mera slobode društva.


Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.