Koalicija i Safejournalists mreža: Hitno procesuirati autore opasnih pretnji novinarima Danasa

6. novembar 2022.


Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža zahtevaju od nadležnih organa Republike Srbije da pod hitno preduzmu akciju i otkriju ko je uputio pretnje listu Danas i novinarima.

Organi gonjenja Republike Srbije su do sada mnogo puta dokazali da su u stanju da promptno pronađu osobe koje upućuju pretnje smrću. To su najčešće dokazivali kada pretnje stižu predstavnicima vlasti. Insistiramo da veoma opasna praksa nekažnjavanja napadača na novinare i medijske radnike bude okončana i da zakoni važe jednako za sve. Nekažnjavanje ovakvih pretnji podstiče počinioce da ih i realizuju.

Ton pretećeg imejla koji je upućen na službenu adresu glavnog urednika Danasa nije pojedinačna impulsivna akcija, već izuzetno opasna promišljena aktivnost koja se fokusira na imena novinara i redakcije.

Izražavamo punu solidarnost sa redakcijom lista Danas i novinarima kojima se preti da će doživeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista “Šarli Ebdo”, čije su novinare i zaposlene, kao i dvojicu policajaca – u napadu na redakciju 2015. godine – pobili islamski fundamentalisti.

Opravdano strahujemo da je reč o veoma ozbiljnoj nameri da se organizuje teroristički čin i da redakcija i novinari budu mete napada.

Sve ovo je logična posledica atmosfere nasilja koja se sistemski stvara, kao i širenja militantne nacionalšovinističe atmosfere koju produkuje režim i društvena “elita”.

Pozivamo javnost da se solidariše sa redakcijom lista Danas i napadnutim novinarima.

Koalicija za slobodu medija i Safejournalists mreža će sa ovim pretnjama upoznati i međunarodnu javnost.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica

Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija, Udruženje novinara Kosova) i Safejournalists mreza (Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore).