Foto: TV Hepi Youtube kanal, snimak ekrana

I Treće osnovno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Milomira Marića

27. februar 2020.


Prijavljeno delo nije krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, navodi se u obaveštenju Trećeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavljenom Slavko Ćuruvija fondaciji povodom krivične prijave podnete protiv glavnog i odgovornog urednika TV Hepi Milomira Marića

Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija, piše: Denis Kolundžija

Zbog vređanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u programu TV Hepi, glavni i odgovorni urednik te televizije Milomir Marić neće krivično odgovarati ni za povredu ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge netrpeljivosti.

Nakon što je Više javno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu koju su podneli Slavko Ćuruvija fondacija i još tri novinarska i medijska udruženja, tražeći da se Marić procesuira zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, iz Višeg tužilaštva je Trećem javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljeno na odlučivanje o drugom krivičnom delu, takođe obuhvaćenom istom krivičnom prijavom, koje se inače lakše sankcioniše.

To tužilaštvo je 12. februara, kako se navodi u obaveštenju dostavljenom Slavko Ćuruvija fondaciji, donelo odluku da odbaci krivičnu prijavu zbog povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne i druge netrpeljivost „iz razloga jer prijavljeno delo nije krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

„Ujedno vas obaveštavamo da vam primerak našeg rešenja ne dostavljamo u prilogu iz razloga jer vi niste oštećeni već samo podnosilac prijave. Takođe, primerak rešenja ne dostavlja se Danijelu Sinaniju iz razloga jer on nije podnosilac prijave“, poručili su iz Trećeg javnog tužilaštva.

Zbog vređanja profesora Danijela Sinanija u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ koja je na toj televiziji emitovana 30. septembra prošle godine, protiv voditelja te emisije i glavnog i odgovornog urednika TV Hepi Milomira Marića krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnela je Slavko Ćuruvija fondacija zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i Asocijacijom onlajn medija, i u odvojenom postupku Filozofski fakultet.

U spornoj emisiji Marić je, govoreći o postupku u vezi sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog, rekao da će o njemu odlučivati Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, dodajući da je „jedan njihov predstavnik član te komisije“.

„Pojavio se jedan, malo sumnjivo prezime, podseća na Sinana Hasanija, da mu nešto nije… E sad, on u Beogradu govori da je Siniša Mali nestručnjak, a čovek napravio Beograd na vodi…“, rekao je Marić i dodao da mu nije bitno da li je neko Albanac. Po Marićevom mišljenju, Sinani ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu „Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali“.

Međutim, Više javno tužilaštvo je 9. januara ove godine dopisom odbacilo krivičnu prijavu koju su Slavko Ćuruvija fondacija i novinarska i medijska udruženja podneli protiv Marića, jer, kako je navedeno, ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno predmetno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti iz nadležnosti VJT.

Isto tužilaštvo je odbacilo i krivičnu prijavu Filozofskog fakulteta protiv Marića, takođe za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, i prekvalifikovalo je u povredu ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti, koja je dostavljena na postupanje Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Trećem javnom tužilaštvu je na postupanje prosleđena i krivična prijava Slavko Ćuruvija fondacije, NUNS-a, NDNV-a i AOM-a, ali nije bilo potrebe da se prekvalifikuje, pošto je već sadržala i krivično delo povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne i druge pripadnosti.

Na odluku Višeg tužilaštva o odbacivanju krivičnih prijava Apelacionom javnom tužilaštvu prigovore su uputili Filozofski fakultet, zajedno sa profesorom Sinanijem, te zasebno Slavko Ćuruvija fondacija.

Apelaciono tužilaštvo odbacilo je oba prigovore istog dana, 5. februara.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.