Apelacioni sud ukinuo rešenje o kućnom pritvoru za Radonjića i Romića

4. avgust, 2017.


Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda u Beogradu kojim je u julu dvojici optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, zatvorski pritvor zamenjen kućnim. Predmet vraćen na ponovno odlučivanje, a do tada Radonjić i Romić i dalje ostaju u kućnom pritvoru.

Piše: Marija Vučić

Portparol suda Mirjana Piljić je za Slavko Ćuruvija fondaciju navela da je Apelacioni sud usvojio žalbu tužioca i doneo ovakvo rešenje „zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, jer je izreka rešenja nerazumljiva i protivrečna sama sebi, kao i razlozima rešenja“.

Prema njenim rečima, odluka nije preinačena, već samo vraćena Specijalnom sudu na ponovno odlučivanje, što znači da će Radonjić i Romić ostati u kućnom pritvoru i dalje, dok Specijalni sud ne donese novo prvostepeno rešenje.

Inače, Specijalni sud im je odredio kućni pritvor sa elektronskom nanogicom početkom jula, kada su prebačeni u svoje stanove iz Centralnog zatvora u Beogradu gde su se nalazili poslednje tri i po godine.

Obrazloženje sudskog veća je bilo da mogu da se puste u kućni pritvor „zbog dužine trajanja ovog postupka, kao i dužine vremena koje su proveli u pritvoru, kao i činjenice da se sporni događaj desio pre skoro 18 godina, da je, dakle, zbog protoka vremena smanjen intenzitet uznemirenosti javnosti“.

Osim nekadašnjih radnika Resora državne bezbednosti Radonjića i Romića, okrivljeni za ubistvo Ćuruvije su i nekadašnji šef DB-a Radomir Marković i pripadnik RDB-a Miroslav Kurak, koji je optužen kao neposredni egzekutor, a koji je u bekstvu.

Radomir Marković već služi kaznu od 40 godina zatvora.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao. Na njega je, prema optužnici, pucao Miroslav Kurak, a u ubistvu mu je pomogao Ratko Romić.

Njih dvojica su se na mesto zločina, kako se navodi u optužnici, dovezla belim golfom koji je Romić dva dana ranije preuzeo.

Ćuruviju su u danu ubistva, kao i nekoliko dana ranije, intenzivno pratili pripadnici Devetog (pratećeg) odeljenja Resora državne bezbednosti, njih 27, u danonoćnim smenama.

Po nalogu drugookirvljenog Milana Radonjića morali su da mu javljaju i najmanju promenu kretanja Ćuruvije.

Optužnica tereti nekadašnjeg načelnika RDB Radomira Markovića da je sa Radonjićem organizovao ubistvo.