Slavko Ćuruvija fondacija: Analize procesa izmena medijskih zakona

29. avgust 2023.


Izmene dva medijska zakona kasne, a procesi su obilovali izazovima. Medijskim stručnjacima čini se da je reč samo o „simulacijama procesa” i da ne postoji politička volja da se sprovode postojeći zakoni, ali i istinski uredi ova oblast, ističe se u analizi Slavko Ćuruvija fondacije

Izmene Zakona o javnom informisanju i medijima postavljene su Akcionim planom za sprovođenje Medijske strategije Vlade Republike Srbije kao prioritet do kraja 2021. godine. Proces izmena ipak i dalje traje – već pune dve godine, od juna 2021. do jula 2023. godine.

Posle rada dve radne grupe Ministarstva informisanja, paralenog procesa Koalicije za slobodu medija, prekida u radu uslovljenih izbornim procesima, ali i odugovlačenja izazvanih opstrukcijama članova radne grupe, tek krajem aprila 2023. godine radna grupa je završila sa radom.

Iako je nacrt zakona završen, on nije usaglašen budući da je uvedeno sporno rešenje koje omogućava državi posredno učešće u izdavanju medija. Za državu su sporne i odredbe koje se tiču priznavanja nadležnosti Saveta za štampu.

S obzirom na to da nacrt zakona tek treba da prođe javnu raspravu, ocenu Evropske komisije i skupštinsku proceduru, teško je pretpostaviti kada bi ovaj zakon mogao biti usvojen. U međuvremenu, konkursi za sufinansiranje medijskih projekata i imenovanje članova komisija za dodelu državnih sredstava završeni su po trenutno važećem zakonu.

Izmene Zakona o elektronskim medijima takođe kasne – više od godinu dana.

Nacrt Zakona o elektronskim medijima, koji je izradila ekspertska radna grupa, izaziva zabrinutost medijskih i novinarskih udruženja jer ne rešava ključne probleme u vezi sa radom Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Ovaj nacrt je unapređen u odnosu na postojeći, ali je ključni problem što se odbija resetovanje Saveta REM-a. Postojeći sastav saveta neće primenjivati ni unapređeni zakon.

Prema oceni medijskih stručnjaka, izmene ova dva zakona predstavljaju „simulaciju procesa”, bez suštinske političke volje, kako za doslednu primenu postojećeg zakonskog okvira tako i za istinsko uređivanje ove oblasti. Očigledno odugovlačenje sa usvajanjem zakonskih izmena u medijskoj oblasti samo pokazuje da aktuelnom režimu status quo najviše odgovara. 

 

Kompletne analize možete preuzeti ovde:

Analiza procesa izmena Zakona o javnom informisanju i medijima

Analiza procesa izmena Zakona o elektronskim medijima