Završena treća Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

28. jun 2018.


Treća Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije završena je proteklog vikenda u Beogradu radionicom i dodelom diploma.

Kurseve digitalnog, analitičkog i istraživačkog novinarstva, kao i novinarske etike uspešno su završile Sanja Đukić, Teodora Ćurčić i Nevena Bogdanović iz Novog Sada, te Jovana Cvetković i Jovana Adamović iz Niša.

Tokom poslednje radionice polaznice ŠDN su sa Vesnom Radojević iz KRIK-a radile na korišćenju videa u digitalnom novinarstvu, tehnike intervjuisanja sagovornika usavršavale su sa poznatom televizijskom novinarkom Danicom Vučenić, a Antonela Riha je na radionici proteklog vikenda završila dvonedeljnu seriju predavanja o analitičkom novinarstvu.

Na prethodnim radionicama među gostujućim predavačima bili su i Dejan Anastasijević (BBC), Predrag Blagojević (Južne vesti), Vladimir Kostić (BIRN), Milica Stojanović, Milica Šarić, Ivana Jeremić, Anđela Milivojević, Branko Čečen i Dino Jahić iz CINS-a.

Polaznice su od 14. aprila, kada je počela nastava, provele oko 200 sati radeći sa mentorima onlajn, dok su tokom tri vikenda rad nastavile uživo, na radionicama u Beogradu. Prošle su kroz sve najvažnije aspekte novinarskog rada – od pisanja i uređivanja različitih vrsta tekstova i priloga do korišćenja istraživačkih alata za provere informacija i napredno pretraživanje, ili korišćenja društvenih mreža za distribuciju i promociju priloga i tekstova, svih 70 dana, koliko je škola trajala, debatujući i o svakodnevnim dilemama koje se tiču novinarske etike.

Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Fondacije, uručila je diplome polaznicama, naglašavajući koliko je za Fondaciju važna pomoć mladim novinarkama i novinarima.

„Sigurna sam da ćete znanje koje ste dobili nositi sa sobom i da ćete se u svakodnevnom radu sećati iskustva koje su vam mentori preneli“, istakla je Jelena Ćuruvija.

Još jednom se pokazalo da to što mentori i polaznice rade uglavnom onlajn, što čak i nisu u istom gradu, nije predstavljalo problem, pošto je rad olakšala i specijalna platforma koju su polaznice i mentori svakodnevno koristili, uz čiju pomoć su svakodnevno komunicirali, razmenjivali materijal, tekstove i komentarisali lekcije i priloge.

Svečanosti zatvaranja Škole prisustvovali su mentori Škole digitalnog novinarstva: Tamara Skrozza, novinarka Vremena i Cenzolovke i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, Pavle Zlatić, doskorašnji glavni i odgovorni urednik sajta B92, Perica Gunjić, glavni urednik sajta Cenzolovka, slobodna novinarka Antonela Riha, izvršna direktorka SĆF Ivana Stevanović, programski direktor SĆF Ilir Gaši i veb-menadžer SĆF Vojin Mitrović.

Održavanje Škole digitalnog novinarstva omogućila je američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (National Endowment for Democracy).