Završena šesta Škola digitalnog novinarstva

14. jun 2021.


Dodelom diploma polaznicima, minulog vikenda zvanično je okončana ovogodišnja, šesta Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije. Diplome su uručene i polaznicima koji su ŠDN završili prošle godine, kada je, zbog epidemiološke situacije, izostala svečanost.

Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija / Foto: Marko Risović (SĆF)

Minulog vikenda dve generacije polaznika Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije na istom mestu i istim povodom – na dodelu diploma došla je generacija koja je završila ovogodišnju, šestu školu, ali i generacija koja je svečani završetak škole, ali i međusobno upoznavanje uživo, zbog epidemiološke situacije, čekala od prošle godine.

Upravo zbog epidemiološke situacije, kako prošle tako i ove godine, petoj i šestoj generaciji zajedničko je to što su osmonedeljnu nastavu, uključujući radionice, pratili isključivo u digitalnom okruženju.

Konačno povoljnu priliku ne samo za uručenje diploma polaznicima koji su završili školu već i za susret polaznika sa mentorima, istakla je u pozdravnom govoru izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije Ivana Stevanović, poželevši diplomcima uspešnu novinarsku karijeru, kakvu već imaju pojedinci iz prethodnih generacija.

Prošlogodišnju, petu Školu digitalnog novinarstva završili su Jelena Jocić, Bojan Džodan, Mira Đurđević, Anđela Stošić, Iva Gajić, Aleksa Tešić, Jelena Jevtić, Jovana Tomić i Aleksandra Popović.

Diplome za završenu šestu Školu digitalnog novinarstva dobili su Nusreta Brunčević, Teodora Čičovački, Sara Sekulić, Mina Delić, Dunja Karanović, Tamara Urošević i Dejana Cvetković.

Svečanosti su prisustvovali i mentori i ujedno predavači u Školi digitalnog novinarstva koji polaznike tradicionalno uvode u tajne digitalnog, analitičkog i istraživačkog novinarstva, te ih podučavaju etici i novinarskim standardima: Pavle Zlatić, nekadašnji glavni i odgovorni urednik sajta B92, Antonela Riha, novinarka i bivša urednica u B92, NIN-u i RTS-u, Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme, agencije FoNet, sajta Cenzolovka i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, i Perica Gunjić, glavni i odgovorni urednik sajta Cenzolovka.

Među gostujućim predavačima u ovogodišnjoj školi bili su Branko Čečen, Ivana Jeremić, Milica Stojanović, Milica Šarić, Danica Vučenić, Jelena Zorić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Radišić i Marko Risović.

Škola digitalnog novinarstva, koju Slavko Ćuruvija fondacija organizuje od 2015. godine uz podršku američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy), namenjena je mladim novinarkama i novinarima, pre svega lokalnih medija, ali i studentima novinarstva.

ŠDN generacija 2021: Teodora Čičovački, Dejana Cvetković, Nusreta Brunčević, Dunja Karanović, Sara Sekulić, Tamara Urošević (školu je uspešno završila i Mina Delić)
ŠDN generacija 2020: Jovana Popović, Bojan Džodan, Iva Gajić, Aleksa Tešić, Anđela Stošić, Jelena Jocić, Mira Đurđević, Jovana Tomić (školu je uspešno završila i Jelena Jevtić)
Ivana Stevanović, izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije
Mentori Škole digitalnog novinarstva: Tamara Skrozza, Pavle Zlatić, Antonela Riha
Mentor Škole digitalnog novinarstva Perica Gunjić i izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije Ivana Stevanović