Završena peta Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

29. jun 2020.


Trećom, završnom radionicom, na kojoj su sa polaznicima razgovarali fotograf Marko Risović, dopisnik N1 iz Evropske unije Nikola Radišić, sociolog i kolumnista Aleksej Kišjuhas i novinarka portala Nova.rs i jedna od svetskih heroja informisanja tokom pandemije Ana Lalić, minulog vikenda okončana je peta po redu Škola digitalnog novinarstva, koju organizuje Slavko Ćuruvija fondacija.

Piše: D. K.

Kao i prethodne dve radionice, i ova je, shodno okolnostima, održana putem platforme Zum (Zoom).

I to nije sve što je ovogodišnjoj školi, sticajem okolnosti, opravdalo epitet digitalne – tokom puna dva meseca nastava se u potpunosti odvijala onlajn.

Kao peta generacija, školu su završili Iva Gajić (Jagodina), Jovana Tomić (Lazarevac), Aleksandra Popović (Beograd), Bojan Džodan (Beograd), Mira Đurđević (Niš), Aleksa Tešić (Čačak), Jelena Jevtić (Kosovska Mitrovica), Martin Nađ (Sombor), Jelena Jocić (Niš) i Anđela Stošić (Vladičin Han), koji su prošli selekciju od 76 prijavljenih kandidata.

Tokom prethodna dva meseca, od 25. aprila do 27. juna, oni su slušali predavanja o digitalnom, analitičkom i istraživačkom novinarstvu, te o etici i novinarskim standardima, a polaznicima su svoje znanje i bogato profesionalno iskustvo prenosili Pavle Zlatić, nekadašnji glavni i odgovorni urednik sajta B92, Antonela Riha, novinarka i bivša urednica na Radiju B92, u NIN-u i RTS-u, Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme, agencije FoNet, sajta Cenzolovka i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, te Perica Gunjić, glavni i odgovorni urednik sajta Cenzolovka.

Školu digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacija organizuje od 2015. godine s ciljem da edukuje mlade novinarke i novinare, pre svega lokalnih medija, ali i studente novinarstva.

Škola je i ove godine organizovana uz podršku američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy).