Osma generacija Škole digitalnog novinarstva sa mentori(ka)ma i timom SĆF (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)

Završena osma Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

29. maj 2023.


Predavanjima mentora Pavla Zlatića o veštačkoj inteligenciji, Lamije Alečković o vizualima i multimediji, dokumentarnog fotografa Marka Risovića i istraživačke novinarke Jelene Zorić, okončana je osma Škola digitalnog novinarstva u organizaciji Slavko Ćuruvija fondacije

Osmu Školu digitalnog novinarstva (ŠDN) uspešno su završili Jovan Živković (Zaječar), Jelena Čolović (Beograd), Una Grekulović (Beograd), Aleksandra Reves (Novi Sad), Anđela Andrijević (Novi Sad), Isidora Kovačević (Šabac), Milica Mihajlović (Požarevac), Uglješa Bokić (Novi Sad), Sandra Solujić (Kragujevac) i Jelena Milenković (Požarevac).

Oni su više od dva meseca učili o digitalnom, analitičkom i istraživačkom novinarstvu, te o etici i medijskim standardima od vođe tima za digitalne medije u IREX-u Pavla Zlatića, glavnog i odgovornog urednika Cenzolovke Perice Gunjića, novinarke i bivše urednice na Radiju B92, u NIN-u i RTS-u Antonele Rihe i novinarke i članice Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamare Skrozze.

Sa ekspertkinjom za digitalno novinarstvo Lamijom Alečković, polaznici su učili o MOJO novinarstvu, multimediji i njenoj primeni na društvenim mrežama i u novinarstvu.

I ove godine sa polaznicima su svoja znanja i iskustva podelili i gostujući predavači: novinarke Danica VučenićMilica StojanovićAnđela MilivojevićMarija Vučić, novinari Branko Čečen i Vladimir Kostić i fotograf Marko Risović.

Završnu radionicu obeležio je razgovor sa istraživačkom novinarkom Jelenom Zorić o profesionalnom novinarstvu u vreme propagande, pretnji i pritisaka na novinare. 

Na kraju je polaznicima i polaznicama diplome uručila izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije Ivana Stevanović, koja je istakla da je ova generacija radila izuzetno vredno i da su to posebno pokazali njihovi izuzetno kvalitetni završni radovi, odnosno sjajne teme koje je desetoro mladih novinarki i novinara obradilo.

Ona se zahvalila polaznicima osme generacije i poželela im da nastave putem dosadašnjih alumnista ŠDN u nizanju uspeha i novinarskih nagrada.

Slavko Ćuruvija fondacija organizuje Školu digitalnog novinarstva od 2015. godine, uz podršku američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy).

Foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija