Foto: Nemanja Jovanović

Završena četvrta Škola digitalnog novinarstva

11. jun 2019.


Četvrta Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije okončana je proteklog vikenda radionicom i dodelom diploma. Ove godine Školu je pohađalo više polaznika nego ranije.

Školu su ove godine uspešno završili Anja Rakić, Miljana Đorđević, Ivana Kragulj, Luka Petrović, Aleksandra Marković, Danka Mihajlović, Marijana Stevanović, Magda Anastasijević, Sara Ostojić, Tara Petrović i Nikolija Čodanović. Oni su tokom prethodnih deset nedelja pohađali nastavu iz oblasti digitalnog, analitičkog i istraživačkog novinarstva i novinarske etike. Školu je ove godine pohađao dosad najveći broj polaznika.

Svoja znanja i iskustva prenosili su im nekadašnji glavni i odgovorni urednik sajta B92 Pavle Zlatić (digitalno novinarstvo), članica Komisije za žalbe Saveta za štampu i novinarka nedeljnika Vreme i sajta Cenzolovka Tamara Skrozza (novinarska etika i standardi), glavni i odgovorni urednik Cenzolovke Perica Gunjić (istraživačko novinarstvo) i novinarka Antonela Riha (analitičko novinarstvo).

Polaznici su prošli kroz sve najvažnije aspekte novinarskog rada – od pisanja i uređivanja različitih vrsta tekstova i priloga za digitalno okruženje do korišćenja istraživačkih alata za proveru informacija i napredno pretraživanje baza podataka. Uz teorijsku i praktičnu nastavu polaznici su imali priliku da se konsultuju o svakodnevnim dilemama koje se tiču novinarske etike.

Nastava se kao i prethodnih godina svakodnevno odvijala preko onlajn platforme, a bile su organizovane i tri žive radionice na kojima su predavanja držali mentori i gostujući predavači. Polaznici četvrte Škole digitalnog novinarstva tako su ove godine imali prilike da slušaju novinare Branka Čečena, Ivanu Jeremić, Milicu Stojanović, Anđelu Milivojević, Vladimira KostićaMilicu Šarić, Danicu Vučenić i Nikolu Radišića, stručnjaka za društvene mreže Strahinju Čalovića i fotografa Marka Risovića.

Škola digitalnog novinarstva je jedan od načina na koje Slavko Ćuruvija fondacija želi da pomogne mladim novinarima i da ih ohrabri da, uprkos sve težem položaju novinara i medija, što profesionalnije obavljaju svoj posao.

Održavanje Škole digitalnog novinarstva omogućila je američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (National Endowment for Democracy).
.