Veoma važni dokazi za ubistvo Ćuruvije i dalje predmet rasprave

18. maj 2018.


Na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavljena je rasprava o ključnim materijalnim dokazima koji su dostavljeni sudu, diskovima na kojima se nalaze podaci sa baznih stanica o tome gde su i u koje vreme bili i sa kim su razgovarali optuženi za organizaciju i neposredno izvršenje ovog zločina.

Piše: Perica Gunjić

Tužilaštvo, naime, u optužnici tvrdi da su podaci sa baznih stanica važan dokaz o komunikaciji između optuženih neposredno pre ubistva Slavka Ćuruvije i da pokazuju kako su se oni u to vreme nalazili u blizini zgrade u kojoj je stanovao, gde su na Uskrs, 11. aprila 1999, novinara sačekali po povratku iz šetnje sa Brankom Prpom.

Svega nekoliko minuta pre toga ekipa Resora državne bezbednosti, koja je Ćuruviju pratila, povukla se sa ovog zadatka.

Predsednica tročlanog veća Specijalnog suda za organizovani kriminal Snežana Jovanović obavestila je učesnike u postupku da je Apelacioni sud, posle žalbe tužilaštva, juče ukinuo rešenje tog veća sa prethodnog ročišta o tome da usvoji žalbu advokata odbrane i odbaci devet diskova koje je kao dokaze predložilo tužilaštvo.

Prema rečima sudije Snežane Jovanović, Apelacioni sud je odluku sudskog veća ocenio kao nerazumljivu i loše obrazloženu. Ona je dodala i da je isti sud kao „pravno nerelevantno“ ocenio obrazloženje ove odluke da je zakon prekršen pošto nema potvrde o tome da su ovi diskovi uzeti.

Apelacija, naime, smatra da je sasvim dovoljno da o tome iskaze daju policajci koji su te diskove uzeli, pa je sudsko veće odlučilo da na sledeće ročište pozove Dragana Kecmana i Dejana Anđelkovića da o tome svedoče.

Odbrana do sledećeg ročišta ima priliku da se upozna sa odlukom Apelacionog suda i saopšti sudu da li ostaje pri svom zahtevu da se ovi diskovi odbace kao dokazi. Na osnovu toga i svedočenja inspektora, sud će doneti novu odluku u vezi sa tim diskovima.

Slobodan Ružić, advokat Jelene i Radeta Ćuruvije, Slavkove dece, rekao je novinarima da ovakva odluka znači da će sudsko veće Specijalnog suda ponovo odlučivati o ovim diskovima, ističući da je Apelacioni sud u potpunosti usvojio žalbu tužilaštva. On podseća da su policija, istražni sudija i tužilac, koji su prikupljali ove dokaze, radili na osnovu zakonskih ovlašćenja i da je najveći deo diskova oduzet uz potvrdu.

Ružić ponavlja da tih devet diskova, koje odbrana traži da budu izuzeti, nisu najvažniji za tužilaštvo, pošto se ključni dokazi ne nalaze na njima, jer tu nisu zabeleženi kontakti između optuženih na dan ubistva.

Ružić očekuje da će inspektori potvrditi da su sve uradili po zakonu i da će za sudsko veće to, posle odluke Apelacionog suda, biti dovoljno da te diskove zadrži u spisima.

Advokatica optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović, smatra da policajci nisu postupali po Zakonu o krivičnom postupku prilikom prikupljanja ovih dokaza.

Reagovao je i optuženi Milan Radonjić, koji je tražio da se izjasni o, kako je rekao, suštini tih dokaza. On tvrdi da se „nikad u životu“ nije čuo sa Miroslavom Kurakom, optuženim za neposredno izvršenje zločina.

Tužilaštvo, naime, u optužnici, pozivajući se upravo na podatke sa baznih stanica, navodi kako se Radonjić sa Kurakom čuo na dan ubistva.

Suđenje će biti nastavljeno 31. maja u 9.30.

Tužilaštvo u optužnici tvrdi da je novinar Slavko Ćuruvija ubijen po nalogu zasad nepoznatih lica iz vrha vlasti zbog njegovih javnih nastupa, za šta su optuženi tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, šef beogradskog centra RDB Milan Radonjić, glavni inspektor Druge uprave RDB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava RDB Miroslav Kurak.